Duckstad

Duckstad (Engels: Duckburg) is de fictieve stad waar Donald Duck, zijn familie en vele andere Disney-figuren wonen. Duckstad is grotendeels ontworpen door de tekenaar Carl Barks, die ook de meeste bekende inwoners van deze stad heeft bedacht.[1]

Kaart die Duckstad in Calisota situeert

Ligging

Duckstad wordt in de verhalen het vaakst aan de Verenigde Staten gekoppeld. Enkele auteurs situeren Duckstad in de eveneens fictieve staat Calisota, die zou zijn gelegen aan de westkust van de Verenigde Staten, ruwweg in het noorden van het echte Californië. Dit werd voor het eerst gedaan door Barks in The Gilded Man, een verhaal dat Walt Disney schreef in 1952.[2]

Geschiedenis

Verschillende auteurs hebben Duckstad een geschiedenis gegeven, waar Barks in sommige verhalen enkel een begin mee had gemaakt. De bekendste en meest uitgewerkte verhalenreeks is die van Keno Don Rosa.

Cornelis Prul

In de verhalen van Don Rosa werd de plaats waar Duckstad ligt voor het eerst bewoond op 17 juni 1579, toen een eend-versie van Sir Francis Drake en zijn bemanning er een fort, genaamd Nederlands Fort Drakeburg, bouwden. Dit deed hij in naam van de Britse koningin. In 1818 kwam Cornelis Prul naar het fort. Niet lang daarna werden de Britten aangevallen door de Spanjaarden, waarna de Britten zichzelf kansloos achtten en vluchtten. De eigendomsakte moest echter nog wel aan de Spanjaarden worden gegeven, en Cornelis Prul werd met deze taak opgezadeld. Nadat hij alleen in het fort was achtergebleven verzon hij een list: nadat hij de eigendomsakte aan de Spanjaarden had overhandigd, bood hij hun een feestmaal aan. Hij stopte maïskolven in een pan, die 'ontploften' en als popcorn in het rond vlogen. De Spanjaarden sloegen hierdoor op de vlucht, in de veronderstelling dat ze werden aangevallen.

Nadat Prul zodoende het fort voor zichzelf had gewonnen, veranderde hij de naam ervan in 'Fort Duckburg'. Deze vesting zou vervolgens uitgroeien tot de metropool Duckstad. Sindsdien wordt Cornelis Prul als de stichter van Duckstad gezien.

Omdat het fort nog regelmatig werd aangevallen door indianen, richtte Prul tevens de 'Woudloper Militie' op.

Prul wordt geëerd met een standbeeld in het centrum van de stad, waarop hij een paar maïskolven aan zijn volk aanbiedt en trots zijn snavel de lucht insteekt.

Na Prul

De kleinzoon van Cornelis Prul, Koenraad Prul, vertrekt aan het einde van de 19e eeuw om goud te gaan zoeken. Dat avontuur mislukt en hij wil terugkeren naar Duckstad, maar hij heeft geen geld. Daarom verkoopt hij de eigendomsakte aan een andere goudzoeker, voor slechts 200 dollar. Deze andere goudzoeker is Dagobert Duck. Dagobert komt in 1902 voor het eerst in Duckburg, dat hij omdoopt tot Duckstad. In dat jaar laat Dagobert het oude fort afbreken en bouwt op dezelfde heuvel zijn geldpakhuis, dat dus op exact dezelfde locatie staat als waar vroeger Fort Duckburg stond. Sindsdien heeft Duckstad zich mede dankzij Dagoberts fortuin ontwikkeld van een kleine nederzetting tot een heuse metropool vol flats, kantoren en wolkenkrabbers.

Inwoners

Veel inwoners van Duckstad zijn − zoals de naam van de stad al aangeeft − "menselijke" eenden. Daarnaast wonen er veel andere antropomorfe dieren, zoals paarden (Karel Paardepoot), koeien (Clarabella Koe), honden (Goofy), varkens en muizen (Mickey en Minnie Mouse). Enkele inwoners van Duckstad zijn dieren die zich als echte dieren gedragen, de bekendste hiervan is Pluto. De meeste overige inwoners (zoals buurman Bolderbast) hebben een mensachtig voorkomen, afgezien van een opvallende ronde zwarte neus die aan de snuit van een hond doet denken. In enkele verhalen in of rond Duckstad komen geheel echte mensen voor.

Cultuur

Verenigingen

De Jonge Woudlopers is een scoutingvereniging, opgericht door Cornelis Pruls zoon, Theodoor Prul. Deze vereniging werd opgericht om jonge bewoners van Duckstad te leren over goede daden, bescherming van het land en het behoud van kennis. Deze vereniging is vernoemd naar de Woudlopers Militie. De woudlopers gebruikten het oude fort in de eerste jaren als hoofdkwartier.

Veel vrouwelijke inwoners van Duckstad zijn lid van de Duckstadse Damesclub, zoals Katrien Duck, Klaartje Kip en Clarabella Koe. Katrien is meestal de voorzitster van de Damesclub.[3] De club organiseert veel liefdadigheidsacties of andere acties.

Evenementen

Elk jaar wordt de "Slag om Duckstad" herdacht. Deze slag, waarbij generaal Custard de stad wist te verdedigen tegen de Engelsen, wordt nagespeeld. Hierbij is er een grote rol weggelegd voor de generaal en zijn echtgenote, die gespeeld wordt door Miss Duckstad. Het schouwspel speelt zich af bij de Duckstad-brug, de enige overgang voor de Engelsen om bij Duckstad te komen. De twee partijen werden namelijk gescheiden door een rivier. Bijna elk jaar loopt de viering uit op een fiasco doordat veel Duckstadse mannen elkaar in de haren vliegen tijdens en na de audities voor de rol van generaal Custard.

Duckstad kent ook een eigen versie van het Eurovisiesongfestival: het Eirovisie Songfestival.[4]

Media

Duckstad heeft een eigen krant, de Duckstadkrant. Berichten uit deze krant zijn regelmatig te lezen in het weekblad Donald Duck.

Het Pulletin is de schoolkrant van basisschool Het Pulletje. De Roddelflop is het grootste roddelblad van Duckstad. Andere roddelbladen zijn de Weekeend, Privaat en de Sorry. Een ander blad is de Autokwaak.

Duckstad heeft ook nog een andere krant: de Stem van Duckstad, waar Govert Goudglans de eigenaar van is.

Duckstad kent een aantal eigen televisiezenders. In Nederlandstalige verhalen zijn dit dan meestal toespelingen op echt bestaande zenders (bijvoorbeeld "RTL Mier" en "SBS Kwek").

Sport

Duckstad kent veel verschillende sportverenigingen, in allerlei takken van de sport. Bij vrijwel alle sporten heerst er een rivaliteit tegenover Gansdorp. FC Duckstad is de grootste voetbalclub van de stad. Veel bekende inwoners van Duckstad zijn lid van deze club (geweest).

Duckstad levert ook eigen sporters af voor de Olympische Spelen.

Klimaat

Het Duckstadse klimaat kent grote verschillen tussen winter en zomer. In de winter kunnen er enorme sneeuwbuien vallen en wordt op de sloten en plassen rond Duckstad geschaatst. Regelmatig zijn er schaatswedstrijden (die meestal door Guus Geluk worden gewonnen). In de zomer kan het bijzonder warm worden. De hoeveelheid jaarlijkse neerslag in Duckstad is onbekend.

Omgeving

De meest nabijgelegen plaats is Goosetown (in het Nederlands vertaald als Gansdorp).

In de buurt van Duckstad ligt het Duckstadse bos, waar vele andere bekende Disney-personages wonen en waar ook de Jonge Woudlopers vaak heen gaan. Rondom Duckstad liggen ook grote stukken platteland, waar onder andere ergens tussen Duckstad en Gansdorp de boerderij van Oma Duck staat. Ten oosten van Duckstad ligt een uitgestrekte woestijn, althans dit lijkt duidelijk het geval in sommige verhalen.

In Nederlandstalige verhalen komen daarnaast allerlei plaatsen voor met een dierennaam erin, die tegelijk toespelingen zijn op echt bestaande plaatsen in bijvoorbeeld Nederland (Eendhoven, Meeuwarden, Otterdam, Vissingen enz.).

In de verhalen die zich in of rond Duckstad afspelen komen met enige regelmaat de fictieve landen Brutopia en Verweggistan voor.

Er kan gewoon worden gereisd tussen Duckstad en andere, echt bestaande plaatsen elders in de wereld.

In andere talen

Duckstad heeft in verschillende talen verschillende namen. Zo heet de stad in het Engels Duckburg, is Entenhausen Donalds woonplaats in de Duitstalige versie, woont de Franse Donald in Donaldville en heeft men het in het Zweeds over Ankeborg. In de originele Engelse taal (en ook enkele andere talen) woont Mickey Mouse niet in Duckburg, maar in Mouseton.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.