Drenthepad

Het Drenthepad is een streekpad dat grote delen van Drenthe aandoet. Het pad was met zijn 324 (voorheen 262) km geruime tijd het langste streekpad van Nederland, het in 2006 verschenen Veluwe Zwerfpad is met 357 km de huidige recordhouder.

Drenthepad
PadRP 6
UitgaveNivon
ISBN978-90-70601-96-6
Kenmerken
VanBeilen
NaarBeilen
Lengte324 km
Geel-rode richtingsmarkeringen van het Drenthepad op een knooppunt van wandelnetwerk Westerveld in het Holtingerveld

Geschiedenis

Het huidige pad is in 1995 ontstaan uit het oorspronkelijke Nivonpad. Dit pad was het eerste LAW-pad dat na de oorlog werd uitgezet. Bij de tweede druk van het gidsje werd de naam gewijzigd in Drentepad (zonder th).

Toen het Pieterpad werd uitgezet, volgde het in veel gevallen al bestaande LAW's. Dit werd voor het Drenthepad op den duur onwenselijk gevonden, waarop men besloot het niet-Pieterpadgedeelte samen te voegen met het "kwijnende" Zwerfsteenpad. Aan de noord- en zuidzijde werden de paden verbonden zodat een rondgaand pad ontstond.

1995 - 2009

Tot 2009 begon het pad in Emmen en liep via Sleen, Oosterhesselen, Gees, Nieuw-Balinge, Mantinge en Westerbork naar Orvelte. Vandaar volgde het het oude Nivonpad via Schattenberg (het kamp Westerbork), Hooghalen, Beilervaart, het Dwingelerveld, Uffelte naar het natuurvriendenhuis het Hunehuis. Dan volgde het de route via Diever, Appelscha (het pad deed dan even Friesland aan), het gevangenisterrein van Veenhuizen, Norg, Vries, Yde, Eelde en na een stukje door Groningen naar het natuurvriendehuis de Hondsrug. Het laatste gedeelte, terug naar Emmen, is nagenoeg gelijk aan het oude Zwerfsteenpad en doet Zuidlaren, Anloo, Gieten, Gasselte, Borger en ten slotte Valthe aan. Het pad eindigde op het station van Emmen. Destijds was de totale lengte 262 km.

Na 2009

In 2009 is het pad grondig herzien en uitgebreid. Het nieuwe begin- en eindpunt is station Beilen. Niet veel later wordt de oude route gevolgd richting Ruinen. Tot Norg is de route ongewijzigd. Na Norg gaat de nieuwe route noordwaarts via Roden en Peizerwold naar Eelde. Hier is gebruikgemaakt van het Domelapad, dat niet meer in stand werd gehouden. Ten zuidoosten van Eelde wordt bij Vosbergen de oude route weer gevolgd. Het vernieuwde Drenthepad is op 2 april 2009 feestelijk heropend bij het Hunehuis in Darp door gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie Drenthe.

In de wandelgids zijn gedichten in het Drents opgenomen van Gerard Nijenhuis, Hans Heijting, Miny Hofsteenge, Jan Siebo Uffen en Marinus Elting. De nieuwe ondertitel van de gids is "wandelen door poëtisch Drenthe".

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Wandelvakantie – Drenthepad.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.