Clitoris

De clitoris[1] of kittelaar[2] is een deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan.

Tekening van het clitorale complex
De clitoris boven in de vulva
Anatomie van de vrouwelijke geslachtsorganen
1. Eileider, 2. Fimbriae, 3. Blaas, 4. Schaambeen, 5. G-plek, 6. Urinebuis, 7. Clitoris, 8. Vaginaal vestibulum, 9. Binnenste schaamlippen, 10. Buitenste schaamlippen, 11. Eierstok, 12. Dikke darm, 13. Baarmoeder, 14. Fornix uteri, 15. Baarmoederhals, 16. Endeldarm, 17. Vagina, 18. Anus, 19. Klier van Bartholin

Een clitoris is groter dan het zichtbare deel dat boven de huid uitsteekt. De lengte is ongeveer 10 cm waarvan slechts 2 cm zichtbaar is. Het zichtbare deel van de clitoris ligt aan de bovenzijde tussen de buitenste schaamlippen, op het punt waar de binnenste schaamlippen samenkomen. Dit deel, wordt de glans-clitoris genoemd en ziet eruit als een klein roze bolletje van een paar milliliter groot. De glans-clitoris bevat zeer veel zenuwuiteinden en is gevoelig voor seksuele opwinding. Het wordt afgeschermd door de clitorishoed, en komt hieruit tevoorschijn bij de erectie van de clitoris.

Erectie

De clitoris krijgt net als de penis van een man een erectie bij seksuele opwinding. Doordat de clitoris zich onder de schaamlippen bevindt is dit over het algemeen alleen zichtbaar door de schaamlippen opzij te duwen.

Vrouwelijk orgasme

Stimulatie van de clitoris kan leiden tot een orgasme. Wanneer een vrouw dicht bij een orgasme komt, verdwijnt de clitoris in een huidplooi. Het stimuleren kan door te vingeren door de vrouw zelf bij masturbatie of door een partner. Een partner kan de clitoris likken met de tong (cunnilingus of beffen). Een andere manier van stimulatie van de clitoris is met behulp van een vibrator. Stimuleren kan ook door ergens tegenaan te schuren. Het grootste gedeelte van de clitoris is verborgen in het lichaam, een externe stimulatie van de gehele clitoris kan bij sommige vrouwen tot een dieper orgasme leiden. Het is onduidelijk of tijdens geslachtsgemeenschap het interne deel van de clitoris door de penis wordt gestimuleerd. Niet alle vrouwen kunnen door alleen penetratie een orgasme bereiken. Een functie van de clitoris is de vrouw seksueel genot te laten beleven.

Over de functie van het orgasme van de vrouw bestaan verschillende hypothesen. Een theorie is dat het verkrijgen van een orgasme bij een bepaalde partner bijdraagt tot de paarbinding. Een vrouw komt over het algemeen makkelijker tot een orgasme bij een op haar ingespeelde partner. Dit vergroot derhalve de paarbinding. Een sterke paarbinding tussen man en vrouw is een zeer belangrijke parameter voor het overleven van het nageslacht.

Embryonale ontwikkeling en medische afwijkingen

In een vrouwelijk embryo vormt de clitoris zich uit hetzelfde weefsel waaruit zich bij een mannelijk embryo de penis ontwikkelt. Zo is de glans van de clitoris homoloog aan de eikel van de man. Door de invloed van testosteron vormt zich uit dit weefsel bij een man de penis. Het zichtbare gedeelte van de clitoris (bij de man overeenkomend met de eikel) is bedekt door een stukje huid, dat overeenkomt met de voorhuid bij een man. In sommige gevallen kan een genetisch vrouwelijke embryo een vergrote clitoris of penis ontwikkelen. Men spreekt dan van interseksualiteit. Indien er sprake is van een abnormale vergroting van de clitoris spreekt men van clitoromegalie of clitorisme.

Besnijdenis en hersteloperatie

Binnen sommige culturen bestaat het gebruik om de clitoris bij de vrouw te verwijderen, clitoridectomie oftewel vrouwelijke genitale verminking. Men meent dat indien de vrouw geen seksueel genot kan ervaren, de kans kleiner is dat ze vreemd zal gaan. Dit gebeurt over het algemeen in culturen waarin men de vrouw als bezit van de man beschouwt.

Bij een besnijdenis kan het zichtbare deel van de clitoris worden weggesneden. Het inwendige deel van zo'n 8 cm blijft intact.

Clitoridectomie is in vrijwel alle westerse landen strafbaar. In België is het strafbaar gesteld als verminking. In Nederland valt het onder mishandeling. De maximale straf in Nederland is twaalf jaar gevangenisstraf. Hier kan nog een strafverzwaring bovenop komen indien de dader(s) familieleden zijn. In België bestaat een afzonderlijk artikel (art. 409) voor vrouwenbesnijdenis.

Sinds het einde van de twintigste eeuw is voor vrouwen die clitoridectomie hebben ondergaan een hersteloperatie mogelijk. Bij een clitorisreconstructie wordt littekenweefsel verwijderd, de clitoris blootgelegd, omhooggetrokken en weer vastgezet. Het herstel duurt drie maanden. Veel patiënten hebben nadien minder pijn; een deel van de patiënten is in staat seksueel genot te ervaren.[3]

Zie ook

Literatuurverwijzingen

  1. His, W. (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag Veit & Comp.
  2. Kloosterhuis, G. (1965). Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.
  3. (en) Foldès P, Cuzin B, Andro A. (14 juli 2012 (online 12 juni 2012)) . Reconstructive surgery after female genital mutilation: a prospective cohort study (pdf). Lancet 14;380 (9837): 134–41 . ISSN:1474-547X. PMID: 22695031. DOI: 10.1016/S0140-6736(12)60400-0. Geraadpleegd op 19 februari 2016.
Zie de categorie Clitoris van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.