Palm Belgian Craft Brewers

Palm Belgian Craft Brewers (voorheen Brouwerij Palm) is een Belgische brouwerij uit Steenhuffel, een deelgemeente van de Belgische gemeente Londerzeel. De brouwerij is vooral bekend van het gelijknamige bier Palm. Sinds 1998 maakt ook Rodenbach deel uit van Palm, dat is omgedoopt tot Palm Breweries. In mei 2016 kocht het Nederlandse Bavaria N.V. een meerderheidsbelang in het bedrijf met de intentie de overige aandelen in 2021 te kopen.

Palm Belgian Craft Brewers
De brouwerij in Steenhuffel
Algemene informatie
LocatieSteenhuffel
Oprichting1747
Bieren
Actieve bierenzie lijst
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal    Bier
Oud Palm-dienblad

Geschiedenis

De geschiedenis van Palm begint in 1597 met de akte van verkoop van een hofstee. De archieven van de gemeente Steenhuffel vermelden: ene hofstede, gelegen tegenover de Kercke, geheeten Den Hoorn, langs de baene van Aelst naar Mechelen.

Pas in 1747 starten de eerste 'officiële' tekenen van brouwactiviteit te Steenhuffel. Een akte van volkstelling onder het ancien régime geeft een opsomming van handelaars en neringdoeners waaronder de afspanningen 'De Oude Croon', 'Het Hoefijzer' en 'De Drij Coninghen'. Tevens worden twee brouwerijen 'De Hoorn' en 'De Valck' vermeld. Brouwerij De Hoorn, eigendom van Jean-Baptiste De Mesmaecker, zal ten slotte in 1929 uitgroeien tot de speciaalbierbrouwerij Palm.

In 1908 trouwt Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker met Arthur Van Roy die afstamt van Van Rhode. Deze Arthur Van Roy zal nieuwe impulsen geven aan de bierproductie. Tijdens de opkomst van de pilsbieren blijft hij vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting waarmee hij prioriteit geeft aan de eigenheid van zijn streekbier, boven de eventuele groeikansen van pilsbier.

In de Eerste Wereldoorlog wordt de brouwerij totaal vernield. Arthur Van Roy bouwt ze opnieuw op en maakt ze groter. Hij gelooft dat hij met zijn bier van hoge gisting ook buiten de dorpsgrenzen succes kan boeken. In 1929 geeft hij 'het bier van Steenhuffel' de merknaam: 'Speciale Palm', Speciale verwijzend naar de bierstijl 'Special Belge' en Palm als teken van de overwinning van hoge gistingsbier op het steeds populairdere pils.

In Steenhuffel staat tegenwoordig een moderne brouwfabriek waarmee de groeiende markt voor speciaalbieren kan worden bediend.

Sinds 1998 is brouwerij Palm ook eigenaar van brouwerij Rodenbach.

In augustus 2014 werd een nieuwe kleine brouwinstallatie geïnstalleerd waar experimentele brouwsels van 1000 liter kunnen gebrouwen worden. De brouwerij is vernoemd naar de vroegere dorpsbrouwerij in Steenhuffel.[1] In diezelfde maand maakte de brouwerij in Steenhuffel bekend dat ze voortaan als Palm Belgian Craft Brewers (afgekort PALM nv-sa) door het leven gaat.[2]

Palm had in 2015 een totale productiecapaciteit van 1 miljoen hectoliter en behaalde dat jaar een omzet van 53 miljoen euro. In dat jaar realiseerde het voor het eerst sinds vele jaren weer een bescheiden winst van 475.000 euro.[3] Door de opkomst van zware specialbieren is het aandeel van de Palm-bieren gedaald van 80% van de productie in 2006 naar minder dan 50 procent in 2016.[3]

Op 9 mei 2016 kocht de Nederlandse brouwerij Bavaria N.V. een meerderheidsbelang in het bedrijf voor een bedrag van 78,8 miljoen euro.[4][5] Bavaria kocht in eerste instantie 60% van de aandelen en zal dit uitbreiden naar 100% in 2021.[6] Na de overname kreeg Palm toegang tot het internationale netwerk van Bavaria, dat met verschillende merken in 120 landen actief is. Palm blijft als Belgisch bedrijf bestaan en houdt een Belgische directie, wel zullen Jan-Reinier Swinkels en Frank Swinkels van Bavaria in de raad van toezicht zitting nemen.[6]

Het logo van Palm is het Brabantse trekpaard, een bruin lijf met witte manen, dat allusie maakt op de typische kleur van het bier met een stevige witte kraag.

Op de kasteelhoeve is trouwens de bekende stoeterij Kasteel Diepensteyn gevestigd.

Karakteristieken

Een flesje Palm

(Speciale) Palm is een kruidig, licht bitter, amberkleurig bier van hoge gisting gemaakt van gerstemout, verse hop, een (geheim) mengsel van kruiden en heel zuiver artesisch water. Het bijbehorende glas is een bol voetglas en tegenwoordig ook vaak een fluitje.

Palm was vroeger hoofdzakelijk bekend bij de volwassen bevolking uit de streek, maar de brouwerij probeert het laatste decennium ook internationaal en bij de jeugd uit de hoek te komen. De overname van brouwerij Rodenbach speelt hierbij ook een rol.

Dobbel Palm, Kerstbier

Elk jaar tijdens de maanden november en december brengt de brouwerij de Dobbel Palm op de markt. De eerste keer gebeurde dit ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de brouwerij in 1947. De Dobbel Palm onderscheidt zich van de Speciale Palm doordat er iets meer ambermout gebruikt wordt in het proces. Hierdoor bevat het bier ook iets meer alcohol.

Bieren

Bieren gebrouwen door brouwerij Palm:

Brouwerij De Hoorn

Andere brouwerijen die tot de Palm-groep behoren:

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.