Fluitje (bierglas)

Een fluitje is een smal soort bierglas dat recht en hoog is. In Limburg wordt de originele naam van het glas gebruikt en wordt het aangeduid als buisje, pijpje of piepke. Piepke is de naam die de uitvinder eraan heeft gegeven in het Limburgse dialect, in het Nederlands pijpje. Het glas is in Nederlands Limburg het standaard glas voor pils. Het is eigenlijk een verkleinde versie van het Jonker-bierglas. Met de term 'fluitje' wordt weliswaar meestal het piepke-glas bedoeld, maar is eigenlijk de naam van een ander glas, dat vernoemd is naar het champagneglas flute. Dit glas heeft echter een voetstuk aan het glas, maar dan zonder het steeltje; ook wel voetje genoemd.

Twee Nederlandse fluitglazen

In de jaren 60 van de twintigste eeuw heeft Guus Brand (vroegere directeur van de Brand Bierbrouwerij) dit glas ontwikkeld. Zijn filosofie was dat men door de dunne wand van het glas het bier direct proefde.

De inhoud van het piepke was in de jaren 80 18 cl. Dit groeide in stappen naar 25 cl, maar ook 19-, 20- en 22cl-varianten zijn nog steeds in omloop. Volgens bierkenners komt het aroma van bier in dit glas niet goed genoeg tot zijn recht; daarom wordt het glas vooral gebruikt voor laagalcoholische bieren, zoals pils, in plaats van hoogalcoholische bieren, die meer aroma hebben.[1] De laatste worden dan ook meer in een bokaal gedronken.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.