Biergist

Biergist, ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist (Saccharomyces cerevisiae) is een gist dat onder andere gebruikt wordt voor het fermenteren van koolhydraten, zoals bij de bierbereiding en het laten rijzen van brood.

Biergist
Biergist: Saccharomyces cerevisiae
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi
Stam:Ascomycota
Klasse:Saccharomycetes
Onderklasse:Saccharomycetidae
Orde:Saccharomycetales
Familie:Saccharomycetaceae
Geslacht:Saccharomyces
Soort
Saccharomyces cerevisiae
Meyen ex E.C.Hansen (1883)
Marmite wordt gemaakt van biergist-extract
Portaal    Biologie

Een concentraat van gistcellen wordt gebruikt bij de bereiding van een broodbeleg. Na filtratie blijven de gistcellen achter, die vervolgens worden samengeperst en gedroogd. Het is een rijke bron van chroom, een mineraal dat noodzakelijk is voor de suikerstofwisseling. Chroom vormt de verbinding tussen insuline en glucose en vergroot daardoor de effectiviteit van insuline. Een verminderde effectiviteit van insuline, dat het lichaam tracht te compenseren door meer insuline aan te maken, kan leiden tot verminderde glucosetolerantie of diabetes.

Biergist bevat onder meer vitaminen van het B-complex, die het lichaam gebruikt om energie uit voedsel te halen. Het gebruik van biergist wordt weleens aangeraden als men zich moe en lusteloos voelt of last heeft van diarree of jeugdpuistjes / acne.

Bij gevoeligheid voor jicht worden gist en gistproducten vermeden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.