Aangebrande orchis

De aangebrande orchis (Neotinea ustulata, synoniem: Orchis ustulata) is een orchidee. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd, maar staat op de Nederlandse rode lijst van planten als soort die niet meer in Nederland voorkomt. Na het opstellen van deze lijst in 2004 is de plant echter weer aangetroffen. De soort is in België een wettelijk beschermde plant.

Aangebrande orchis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeënfamilie)
Geslacht:Neotinea
Soort
Neotinea ustulata
(L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase (1997)
Afbeeldingen Aangebrande orchis op Wikimedia Commons
Aangebrande orchis op Wikispecies
Portaal    Biologie

Naamgeving en etymologie

De soortaanduiding ustulatus komt uit het Latijn en staat voor 'aangebrand'. Aangebrand duidt op de zwarte kleur van de bloeiwijze, die ontstaat doordat de helm van de bloem aan de buitenzijde zwartpaars van kleur is.

De aangebrande orchis wordt naar het verschil in bloeitijd ingedeeld in twee ondersoorten:

  • Neotinea ustulata subsp. ustulata (bloei: (april), mei / juni)
  • Neotinea ustulata subsp. aestivalis (bloei: juli / augustus) Latijn: aestivalis = zomer

Zeer zeldzaam is de variëteit met zuiver witte bloemen

  • Neotinea ustulata var. alba

Beschrijving

Planten

De plant is 10-50 cm (soms tot 80 cm) hoog en heeft twee eivormige knollen.

Bladeren

De plant heeft vijf tot tien blauwachtig groene, ongevlekte lancetvormige bladeren, die ongeveer 3-10 cm lang en 0,5-2 cm breed zijn, die op de bloemstengel naar boven toe kleiner worden. De onderste bladeren vormen een rozet en de bovenste bladeren zitten als een schede om de stengel.

Ecologie

De aangebrande orchis komt voor in droge en halfdroge gazons, arme weiden en op berghellingen tot 2000 m hoogte met een kalkhoudende (pH 6,0-8,0) grond. Vroeger kwam de plant in Nederland voor in vochtige graslanden en uiterwaarden. De plant komt voor van Noord-Spanje tot aan de Alpen, Scandinavië, Oost-Europa tot aan Midden-Siberië en tot de Kaukasus. In het Middellandse Zeegebied komt de plant weinig voor.

Tegenwoordig komt de plant weer in Nederland voor; volgens Leids onderzoek komt dit door de opwarming van de aarde, die in Nederland gunstiger omstandigheden schept voor veel planten.[1]

Referentie

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Aangebrande orchis (Neotinea ustulata) op Wikimedia Commons.
Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Ecologisch tuinieren - Aangebrande orchis.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.