Kaukasus (gebergte)

De Kaukasus (Russisch: Кавказ; Kavkaz, Georgisch: კავკასიონი; Kavkasioni, Azerbeidzjaans: Qafqaz) is een hooggebergte in Eurazië tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee in het gelijknamige gebied. De Kaukasus wordt door sommigen in zijn geheel gerekend tot Azië en door anderen gezien als de grens tussen het uiterste zuidoosten van Europa en het westen van Azië.

Kaukasus
Hoogste puntElbroes (5642 m)
Lengte1100 km
Breedte160 km
Oppervlakte400.000 km²
LocatieAzerbeidzjan, Armenië, Georgië, Rusland
Coördinaten42° 37 NB, 44° 34 OL
Onderdeel vanAlpiene orogenese

De Grote Kaukasus (boven) en de Kleine Kaukasus (onder) – (satellietfoto NASA)
Foto's
Gezicht op enkele bergpieken en riviervalleien vanuit de lucht
Riviervallei in Georgië
Portaal    Aardwetenschappen

Het gebergte strekt zich uit van het schiereiland Taman bij de Zwarte Zee tot het schiereiland Apsjeron bij de Kaspische Zee. De Kaukasus bestaat uit twee bergketens:

De Grote Kaukasus strekt zich in oostzuidoostelijke richting uit van het natuurreservaat de Westelijke Kaukasus bij het Russische Sotsji aan de noordoostelijke kust van de Zwarte Zee tot iets voor de Azerbeidzjaanse stad Bakoe aan de Kaspische Zee. In deze bergketen bevindt zich ook de Elbroes, met zijn 5642 meter de hoogste berg van Europa.

De Kleine Kaukasus loopt parallel aan de Grote Kaukasus ongeveer 100 kilometer zuidelijker. Het Mtschetigebergte vormt een onderdeel van de Kleine Kaukasus. De hoogste piek van de Kleine Kaukasus is de Aragats met 4095 meter. De Lichirug, die het Laagland van Colchis scheidt van het Laagland van Koera, verbindt de Grote en Kleine Kaukasus met elkaar. Een andere bekende berg in de Kaukasus is de Ararat waar volgens de religieuze overlevering de Ark van Noach landde.

Volgens sommige legenden zouden er Amazonen hebben gewoond.

De naam Kaukasus wordt in ruimere zin ook gebruikt als synoniem van Kaukasië, het gebied aan weerszijden van het gebergte. Dit is onderverdeeld in Ciskaukasië ten noorden van het gebergte en Transkaukasië ten zuiden van het gebergte.

Zie de categorie Caucasus mountains van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.