Zonnegod

Een zonnegod (of godin) is de zon die als godheid wordt vereerd. In vele culturen was dit het geval, zoals in het Oude Egypte, bij de Kelten, Germanen en Azteken.

Egyptische zonnegod Ra
Egyptische zonnegod Aton
Vedische god Surya op de zonnewagen
Elementen uit het vroeg-christelijk en heidens geloof komen samen op dit mozaïek uit de derde eeuw; Christus als zonnegod Helios of Sol Invictus
Apollo als zonnegod
De wolven achtervolgen de zonnegod Sól en maangod Máni, Noordse mythologie
De zonnewagen wordt achtervolgd door wolven, The Elder or Poetic Edda; commonly known as Sæmund's Edda, W.G. Collingwood, 1908
Amaterasu uit de verschijnt uit de grot, Japanse mythologie
Kinich Ahau uit de Mayamythologie

Een zonnetempel wordt gebruikt om de zonnegod te vereren.

India

  • In de Veda's is Surya de zonnegod, zij is een Aditya. Aruna ment de wagen van Surya en wordt afgebeeld, al zittend zonder benen. Sūrya namaskāra of Surya Namaskar betekent zonnegroet.

Mesopotamië

Anatolië

  • Arinna (alias Hepat) is in de Hattische mythologie de godin "die de macht heeft over koningschap in de hemel en op aarde.
    Hettietische teksten beschrijven een ritueel dat de koningin volvoert, staande voor acht beelden van de Zonnegodin, die elk de naam dragen van een vorige hogepriesteres-koningin.
    Zij was opvolgster van Wurushemu die zelf door Hebat werd vervangen.
    Later is zij gelijkgesteld met de god Wantsh.
  • Esjtan, de gemaal van Wurushemu, was in de Hattische mythologie de zonnegod en werd opgevolgd door Simige.
  • Simige was een oude zonnegod in de Hurritische mythologie, die eveneens door de Hettieten is overgenomen en die de taken van Esjtan overnam.

Fenicië

Egypte

Aaloe is de benaming van het paradijs in het Oude Egypte. Aaloe was het rijk van de zonnegod in het Oosten. Heliopolis is de Griekse naam voor een stad uit het Oude Egypte, de naam betekent stad van de zon. Benben-stenen worden in verband gebracht met cultussen voor de zonnegod. In de Egyptische mythologie zijn meerdere zonnegoden bekend. Volgens de indeling van Heliopolis waren er verschillende vormen die de zon kon aannemen.

  • Chepri is de ochtendzon; uitgebeeld als een mestkever. Deze vorm kreeg hij doordat de Egyptenaren dachten dat de mestkevers spontaan ontstonden en ze het vervoeren van een mestballetje vergelijkbaar was met de zon die de hemel doorkruiste.
  • Hor-Wer uit het 3e millennium v.Chr. is god van de Shemsu Hor, het volk van Hor, die in Egypte binnenvielen. Later verwarring met Hor, zoon van Isis. Dit leidde tot verwarring tussen de oudere god van het licht van de aanvallers en de zoon van Isis. Alziend oog is het symbool voor Horus.
  • Ra is de god die met zijn zonnebark over de hemel voer. Hij nam 's ochtends de gedaante aan van een kever en 's avonds van een oude man.
  • Atoem is de avondzon; uitgebeeld als een oude man met een baard.
  • Re-Harachti is een synthese van Horus en Ra; uitgebeeld als een mens met een valkenkop.
  • Aton betekende oorspronkelijk gewoon 'zon' of zonneschijf. Het Licht van Aton wordt in het Louvre te Parijs bewaard.
  • Mnevis
  • Mandulis

Europa

Japan

China

Amerika

Afbeeldingen

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.