Winterberg

Winterberg is een plaats en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in de Hochsauerlandkreis. De stad telt 12.611 inwoners.[1] Naburige plaatsen zijn onder andere Hallenberg (14 km), Olsberg (21 km), Schmallenberg (23 km), Willingen (30 km) en Marburg (58 km).

Winterberg
Stad in Duitsland

Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
LandkreisHochsauerlandkreis
RegierungsbezirkArnsberg
Coördinaten51° 12 NB, 08° 31 OL
Algemeen
Oppervlakte147,95 km²
Inwoners (31-12-2018[1])12.611
(85 inw./km²)
Hoogte667,9 m
BurgemeesterWerner Eickler (CDU)
Overig
Postcode59955
Netnummers02981, 02758 (Hoheleye teilw., Langewiese teilw.), 02977 (Altenfeld teilw.), 02983 (Altenfeld teilw., Siedlinghausen, Silbach), 02985 (Grönebach, Hildfeld, Niedersfeld)
KentekenHSK
Stad14 Ortsteile
Gemeentenummer05 9 58 048
Websitewww.winterberg.de
Locatie van Winterberg in Hochsauerlandkreis
Portaal    Duitsland

Winterberg, gelegen in het Sauerland op 500 à 800 meter hoogte boven de zeespiegel, is het vanuit Nederland dichtstbijzijnde ski- en wintersportgebied.

In het skigebied en nabijgelegen skigebieden zijn 82 ski- en rodelpistes, 55 skiliften (waaronder 15 stoeltjesliften). Er zijn in de Skiliftkarussell 360 sneeuwkanonnen, ook zijn er 37 kunstmatig besneeuwde pistes en 180 kilometer aan langlaufroutes. Dit skigebied is gesitueerd rondom de berg de Kahler Asten.

Het skigebied Winterberg (580 - 840 m) is verdeeld over de volgende deelgebieden: - Winterberg-Stadt: Skiliftkarussell 26 liften (waarvan 13 stoeltjesliften) - Neuastenberg: 9 liften, waarvan 1 stoeltjeslift - Altastenberg: 8 liften - Züschen: 8 liften - Sahnehang (Kahler Asten): 3 liften - Niedersfeld: 3 liften - Ruhrquelle: 2 liften (waarvan 1 stoeltjeslift) - Langewiese: 2 liften

Naast het skigebied heeft Winterberg een tweetal skischansen en een officiële rodel- en bobsleebaan. Verder is er een golfbaan met 9 holes, een klimpark, Kurpark, zomerrodelbaan en een panoramabrug over verschillende pistes heen. Dit maakt Winterberg in de zomer eveneens een populaire vakantiebestemming. In het autoluwe centrum zijn winkels en horecagelegenheden te vinden. In de zomer wordt Winterberg vooral bezocht door motorrijders, mountainbikers en wandelaars. Zo is er eveneens een groot mountainbikepark en zijn er uitgestrekte wandelroutes. De bekende wandelroute de Rothaarsteig gaat door het centrum van Winterberg.

In het centrum van Winterberg zijn vakwerkhuizen te vinden. De Sint-Jakobuskerk dateert uit de late achttiende eeuw.

Plaatsen in de gemeente Winterberg

Altastenberg, Altenfeld, Elkeringhausen, Grönebach, Hildfeld, Hoheleye, Langewiese, Lenneplätze, Mollseifen, Neuastenberg, Niedersfeld, Siedlinghausen, Silbach, Winterberg en Züschen

Partnerverbond

Winterberg is Partnerstad met:

Geschiedenis

Aartsbisschop Koenraad van Hochstaden (1231-61) wilde Winterberg tot stad verheffen omdat het toen aan de grenzen van zijn bisdom lag. In 1270-71 kreeg de plaats haar stadsrechten, de stichting van de stad ging samen gepaard met de oprichting van het klooster Küstelberg. De graaf van Waldeck veroverde de stad in 1321. In 1357 werd de stad compleet verwoest door Godfried IV van Arnsberg, gedurende de oorlog met Willem van Gennep, Aartsbisschop van Keulen. Om de stad weer te kunnen opbouwen voerde de bisschop een tienjarig durende vrije belasting in voor de burgers, deze werd verlengd in 1370 en opnieuw in 1374. Winterberg maakte deel uit van de Hanzesteden van de 13e eeuw tot de 17e eeuw. De stad lag op twee handelroutes, de "Heidenstrasse" gelegen tussen Keulen en Kassel en de "Heerstrasse" tussen Frankfurt en Soest.

Tijdens de Pest in de 14e eeuw verlieten vele burgers de omliggende dorpen en gehuchten en trokken naar de stad Winterberg, vanwege de gedachten dat ze veilig zouden zijn voor de ziekte maar ook voor brand en plunderingen door rondtrekkende troepen.

Net als in vele plaatsen in het Hertogdom Westfalen waren er tussen de 16e eeuw en 18e eeuw in Winterberg heksenvervolgingen.

Afbeeldingen

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Winterberg op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.