Willebringen

Willebringen is een deelgemeente van Boutersem (Vlaams-Brabant, België) en omvat ook het gehucht Honsem.

Willebringen
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Vlaams-Brabant
GemeenteBoutersem
Coördinaten50° 49 NB, 4° 50 OL
Algemeen
Oppervlakte5,33 km²
Inwoners (31-12-2007)581
Overig
Postcode3370
Detailkaart

Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal    België

Het totale oppervlak van deze deelgemeente bedraagt 533 hectare. Het heeft ongeveer 600 inwoners.

In het dorp bevindt zich de Sint-Pieterskerk.

Geschiedenis

Tot het einde van het ancien régime was Willebringen een heerlijkheid die juridisch onder de meierij van Kumtich viel (in het kwartier van Tienen van het hertogdom Brabant). Na de Franse invasie werd Willebringen als gemeente bij het kanton Boutersem van het Dijledepartement ingedeeld.[1]

Het bleef een aparte gemeente tot het in 1965 met Opvelp, Neervelp en Meldert fusioneerde tot de nieuwe gemeente Honsem (genoemd naar een gehucht van Willebringen). Al in 1970 werd Honsem ontmanteld en kwam Willebringen in de fusiegemeente Boutersem terecht.

Openbaar vervoer

Willebringen is qua openbaar vervoer vooral aangewezen op de belbus Tienen - Boutersem - Hoegaarden van De Lijn. Deze belbus stelt de inwoners in staat zich te verplaatsen binnen hun gemeente en naar de stad Tienen.

Tijdens de spits wordt dit aanbod aangevuld met lijn 6 (Wijgmaal - Leuven - Neervelp - Hoegaarden) die de inwoners van het gehucht Honsem in staat stelt zich te verplaatsen naar Haasrode, Leuven. De scholieren kunnen deze lijn gebruiken om naar school te gaan in Hoegaarden, Meldert, Heverlee en Leuven.

Ook lijn 381 (Honsem - Boutersem - Tienen) rijdt enkel tijdens de spits en stelt alle inwoners in staat zich naar het Station Vertrijk en het centrum van Tienen te verplaatsen. Voor de scholieren ten slotte is nog een bijkomende bus voorzien naar Heverlee: lijn 527.

Op dinsdagvoormiddag rijdt ook nog een marktbus door Willebringen: lijn 681 vervoert de mensen dan naar de markt in Tienen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.