Vredefeesten

De Vredefeesten is een evenement voor luchtballons in de Oost-Vlaamse stad Sint-Niklaas ter nagedachtenis van de bevrijding begin september 1944 op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wat ooit als kleinschalige Bevrijdingsfeesten is ontstaan, is uitgegroeid tot een van de vijf belangrijkste ballonhappenings ter wereld. Het bijzondere aan deze ballonmeeting is dat de ballonnen opstijgen in het centrum (Grote Markt) van de stad, waar andere ballonmeetings meestal op open vlakten buiten de agglomeraties vertrekken. Dit is een uniek gegeven in de ballonwereld.

Vredefeesten
Vredefeesten 2007
Gehouden inSint-Niklaas
DataEerste weekend van september
OrganisatorStad Sint-Niklaas
ThemaBallonvaart en vrede
Eerste editie1948
Officiële website

Geschiedenis

Het initiatief lag bij de voormalige burgemeester Romain De Vidts en de zakenman André Sax; dankzij hun initiatief werd een wedstrijd voor gasballons uitgeschreven. Al in 1949 kreeg deze manifestatie internationale bekendheid, de start van een lange traditie. Later kwamen er de heteluchtballons (1970), special-shapes (1987) en in 2005 de miniatuurballonnen bij.

De stad nodigt verschillende ballonvaarders uit, die met hun ballon de lucht kunnen verkennen. Verschillende delegaties van bedrijven of landen en steden vinden zo hun weg naar de Grote Markt, waar de ballonnen opstijgen. De stad heeft net zoals de zustersteden, de gemeenschappen en de gewesten haar eigen ballon.

Daarnaast zijn de Vredefeesten tegenwoordig uitgegroeid tot een vredefestival (Villa Pace), met een wereldmarkt, braderijen en optredens van muziekgroepen op (anno 2016) zes podia: de Grote Markt, het Sint-Nicolaasplein, het Hendrik Heymanplein, de Castrodreef, een jeugdhuis en de tuinen van de Salons voor Schone Kunsten.

De editie van 2020 werd afgeschaft door de Coronapandemie.[1]

Verloop

De feesten zijn gespreid over één weekend, normaal het weekend van de eerste zaterdag van september, de toegang is volledig gratis. Het evenement begint vrijdagavond met het opstijgen van ballons. Daarna is er ook nog een nightglow, waarbij in het donker alle luchtballonnen ontstoken worden zodat zij oplichten.

Op zaterdag en zondag stijgen er ook ballons op maar dan wel twee keer per dag, en keer 's morgens en een keer 's avonds. De tweede dag wordt afgesloten met een muzikaal vuurwerk voor het stadhuis van Sint-Niklaas. Op zondag is er een misviering in de Sint-Nicolaaskerk ter herdenking van de gevallen oorlogsslachtoffers. Aansluitend is er een optocht naar en bloemenhulde bij verschillende oorlogsmonumenten in de stad en deelgemeenten. Ook wordt er op die dag een ballonloop door het centrum van de stad georganiseerd.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.