Sint-Nicolaaskerk (Sint-Niklaas)

De Sint-Nicolaaskerk is een kerk in de Belgische stad Sint-Niklaas. Ze is gewijd aan Sint-Nicolaas van Myra, Sint-Barbara en Sint-Johannes Nepomucenus.

Sint-Nicolaaskerk
Sint-Nicolaaskerk, met het Parochiehuis en de Cipierage, gezien vanaf de Grote Markt
PlaatsSint-Niklaas,  België
DenominatieRooms-Katholieke Kerk
Gebouwd in13de eeuw
Gewijd aanNicolaas van Myra, Barbara van Nicomedië, Sint-Johannes Necopemenus
Monumentale statusBeschermd
Architectuur
Portaalgericht naar het westen
Interieur
PreekstoelBarokke stijl uit 1706
Altaar7 altaren
OrgelBarokke orgel met 3000 pijpen
DiverseRijke kerkschat
Afbeeldingen
Gevel van de kerk
De kerk vanaf het Sint-Nicolaasplein
Portaal    Christendom

De kerk staat aan de oostzijde van de Grote Markt. Deze vijfbeukige kerk is de hoofdkerk van het dekenaat Sint-Niklaas en is sinds 1971 beschermd.

Geschiedenis

Onder impuls van pastoor Daniël van Waasmunster richtte de Doornikse bisschop Gosuinus in 1217 een zelfstandige Sint-Nicolaasparochie op, onafhankelijk van Waasmunster. In een oorkonde, gericht aan gravin Johanna van Constantinopel, wees de bisschop erop dat de afstand tussen beide dorpen de geloofspraktijk hinderde. Om de levensvatbaarheid van de nieuwe parochie te garanderen drong hij er bij de gravin op aan gronden ter beschikking te stellen voor het optrekken van een kerk en priesterverblijven. In 1219 schonk gravin Johanna zes bunders "woestine" aan de Sint-Nicolaasparochie. Deze circa acht hectare braakliggende grond lagen langs de huidige Ankerstraat: het waren de zogenaamde "papenakkers" of "priesteragie"-gronden.

Op 25 mei 1690 werd Sint-Niklaas geteisterd door een rampzalige brand, die ontstaan was in een jeneverstokerij in de Kalkstraat. Niet minder dan 565 huizen werden verwoest. Het dak en de toren van de Sint-Nicolaaskerk werden in lichterlaaie gezet.

Na vele eeuwen groeide de stad en met haar de decanale hoofdkerk, gewijd aan de patroonheilige van de stad.

Beschrijving van de kerk

Het interieur is overwegend barok en neogotisch. De kerk heeft 4 beuken en een middenschip. In het koor hangen de oude processievaandels die herinneren aan de oude broederschappen. De kerk heeft 7 altaren, waarvan 5 oude. Daarnaast is er een doopkapel en een grafkapel. Aan de westerzijde zijn nog een reeks neogotische glasramen bewaard gebleven. In de kerk hangt De kruisafneming van Pieter Thys.[1]

Meubilair

Het meubilair omvat onder andere zes biechtstoelen, waarvan twee barokke, twee classicistische en twee neogotische, koorbanken uit 1900. Ook de barokke preekstoel uit 1706, met Antwerps houtsnijwerk van schrijnwerker Michiel Verbanck is van uitmuntende kwaliteit. De kuip wordt ondersteund door een levensgrote houten sculptuur van Nicolaas van Myra. Achteraan staat een drieklaviersorgel in Zuid-Duitse barokke stijl, gebouwd in 1998 door de Firma Draps. Het orgel wordt gebouwd in verschillende fasen, en moet ruim 3000 pijpen tellen als het grootste orgel van het Waasland. In het koor staat een kleiner tweeklaviersorgel gebouwd door de Firma Pels.

Kerkschat

De Sint-Nicolaaskerk bezit een rijke kerkschat met belangrijke relieken, liturgisch edelsmeedwerk uit de 17e-19e eeuw en religieus vaatwerk. Zo is er onder andere een cilindermonstrans uit 1635 door Wierick Somers en Pieter Jacobs.

Buiten de kerk (Sacramentsstraat) is een barokke stenen sculptuur van de Aanbidding van het goddelijke Sacrament door twee cherubijntjes.

In deze kerk zetelt de Broederschap van het Heilig Sacrament en de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Halle. Als kerk van de titelhoudende deken van Sint-Niklaas, worden hier diensten gehouden zoals het Te Deum en Sint-Barbara.

Pastoor-Dekens van Sint-Niklaas

Onder de geestelijken van Sint-Niklaas bevonden zich voorname priesters.

  • 1876-?: Kanunnik Constant Van Necke
  • 1930-1936: Kanunnik Kamiel Beeckman, oud-Superior SJKS en directeur Gent, Grootseminarie
  • 1946-1952: Mgr. Oscar Schelfhout
  • 1963-1981: Kanunnik Camiel Vinck, superior van het SJKS[2]
  • 1984-2004: Georges van Driessche, rector van de Zwartzusters van de H. Phillipus Neri
  • 2004-2015: Kanunnik Albert Van De Kerkhove, bisschoppelijk Vicaris
  • 2015-heden: Raf Vermeulen, Regionaal Proost Oost-Vlaanderen KLJ

Fotogalerij

Zie de categorie Sint-Nicolaaskerk (Sint-Niklaas) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.