Vlag van Kirgizië

De vlag van Kirgizië werd aangenomen op 3 maart 1992. De vlag bestaat uit een rood veld met in het midden een zon met veertig stralen. Deze stralen staan voor de veertig Kirgizische stammen. In het midden van de zon staat een rode cirkel met daarin twee keer drie lijnen. Dit symboliseert een traditionele tentsoort, de joert.

Vlag van Kirgizië
? Vlag van Kirgizië
Details
Gebruik? Nationale vlag
Verhouding3:5
Aangenomen3 maart 1992
OntwerpRode achtergrond met in het midden een zon met veertig stralen met in de zon een rode cirkel met twee keer drie lijnen
OntwerperMiroslav Grčev
Kleuren     Rood
     Geel
Overige vlaggen
Presidentiële standaard van Kirgizië
Portaal    Vlaggen en wapens


Geschiedenis

Van 1709 tot 1883 lag Kirgizië in het Kanaat Kokand. Dit werd in 1876 geannexeerd door het Russische Rijk. Na de formele opheffing in 1883 werd het gebied opgenomen in Russisch Turkestan. Na de Oktoberrevolutie werd het opgenomen in de Turkestaanse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek, van waaruit in 1924 de Kara-Kirgizische Autonome Oblast werd afgesplitst. In 1936 kwam de Kirgizische Socialistische Sovjetrepubliek tot stand. Als deelrepubliek van de Sovjet-Unie had Kirgizië een eigen vlag. Tot 22 december 1952 was dit een egaal rode vlag met in de linkerbovenhoek in gouden letters de naam van het land, in het Kirgizisch (КЫРГЫЗ ССР) en Russisch (КИРГИЗСКАЯ ССР). Sinds 22 december 1952 was de vlag die rechtsonder afgebeeld staat de vlag van de Kirgizische Sovjet-republiek. Deze vlag, zonder hamer en sikkel, bleef ook in gebruik tussen 31 augustus 1991 (toen het land onafhankelijk werd) en 3 maart 1992 (toen de huidige vlag werd aangenomen).

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.