Vlag van Sri Lanka

De huidige vlag van Sri Lanka werd officieel aangenomen op 17 december 1978. De vlag bestaat uit twee delen in een geel kader. Het rechter deel toont een leeuw met een zwaard in een rood veld; de leeuw kijkt naar de hijszijde. In elke hoek van het rode veld staat een blad van de bodhiboom afgebeeld. Het linker deel bestaat uit twee verticale banen in de kleuren groen (links) en oranje.

? Vlag van Sri Lanka (ratio 1:2)
? Marinevlag van Sri Lanka
? Vlag in gebruik tot 1815 en 1948-1951
Vlag van Sri Lanka (midden) en die van de provincie North Central (rechts).

De marine van het land gebruikt een witte vlag met in het kanton de nationale vlag.

Symboliek

Alle elementen van de vlag van Sri Lanka hebben een symbolische betekenis. De leeuw staat voor de Singalezen, die de meerderheid van de bevolking uitmaken en in merendeel boeddhistisch zijn. De (bladeren van de) bodhiboom zijn heilig in het boeddhisme; zij representeren de invloed van deze godsdienst op de maatschappij en staan ook voor de vier verheven geestestoestanden: vriendelijkheid, compassie, vreugdevolle appreciatie en evenwichtigheid. Tevens symboliseren zij de vier grootste religies van Sri Lanka, te weten het boeddhisme, het hindoeïsme, het christendom en de islam.

Het zwaard dat de leeuw vasthoudt staat voor de onafhankelijkheid van het land. De staart van de leeuw symboliseert het edele achtvoudige pad van het boeddhisme. De manen van de leeuw staan voor wijsheid, religiositeit en meditatie, zijn baard staat voor de puurheid van woorden en zijn neus voor intelligentie. Het handstuk van het zwaard symboliseert de elementen vuur, water, lucht en aarde.

De niet-boeddhisten zijn behalve door de vier bladeren ook op een andere wijze vertegenwoordigd in de vlag: de oranje baan symboliseert de hindoeïstische Tamil-minderheid, de groene baan de moslims en het gele kader de andere minderheden.

Geschiedenis

Het rechterdeel van de huidige vlag is afkomstig van de vlag van het voormalige koninkrijk Kandy. Die vlag was totdat de Britten in 1815 het land gingen besturen ook de officiële vlag van Sri Lanka. Die vlag bestond uit de leeuw die ook op de huidige vlag staat in een rood veld (zie de afbeelding hiernaast). De rode kleur was op sommige vlaggen lichter dan op de vlag hiernaast. Dit rode veld had een zwarte rand met daaromheen een wit kader. In plaats van bladeren (zoals in de huidige vlag), had die vlag ornamenten van boeddhistische tempels in de hoeken van het rode veld. Toen Sri Lanka op 4 februari 1948 onafhankelijk werd, ging het land zijn oude vlag weer voeren.

In 1951 werden de groene en oranje baan toegevoegd, die de religieuze minderheden in het land symboliseren. In 1972 werden de ornamenten vervangen door bladeren van de bodhiboom. Deze versie werd pas in 1978 officieel aangenomen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.