Vlag van Iran

De huidige nationale vlag van Iran[1] werd officieel in gebruik genomen op 29 juli 1980, en is een weerspiegeling van de veranderingen voor het land Iran na de Islamitische Revolutie.

? Vlag van Iran (ratio 4:7)
Vlag van Iran voor de revolutie in 1979 (ratio 4:7)

Symboliek

Het basisontwerp van de vlag is een driekleur bestaande uit drie horizontale banden in de kleuren groen (boven), wit en rood. Deze kleuren symboliseren respectievelijk de islam, vrede en moed. Dit basisontwerp wordt gebruikt sinds het begin van de twintigste eeuw en is ook het basismotief op de vlaggen van de sjahs van Iran.

Echter, gedurende de tijd van de sjahs bevatte het centrum van de vlag een beeld van een opkomende zon achter een leeuw met een zwaard (Shir-e Khorshid), dat een klassiek symbool van het Perzische Rijk was. Sinds de Islamitische Revolutie is de leeuw en zon vervangen door een symbool dat vele betekenissen heeft, maar het is hoofdzakelijk een gestileerde vorm van het woord الله (Allah). Het symbool vertegenwoordigt ook vier halve manen met een zwaard in het midden. Het symbool werd ontworpen door Hamid Nadimi en werd officieel goedgekeurd door ayatollah Khomeini op 9 mei 1980.

Een andere verandering in de vlag na de Islamitische Revolutie is de toevoeging van een geschreven motief op de grenzen tussen het wit en de andere kleuren geweest. In het Perzisch/Arabisch staat hier الله أَكْبَر (Allah Akbar of God is Groot). Er bevindt zich een 22-tal kopieën van deze tekst op de vlag, symbolisch voor de datum van de revolutie, de 22e dag van de 11e maand (Bahman) in de Iraanse kalender.

De fysieke eisen ten aanzien van de Iraanse vlag en de nauwkeurige vorm van het embleem worden beschreven in nationale Iraanse standaard ISIRI 1 (in het Perzisch).

Historische vlaggen

Zie ook

Noten

  1. Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Flag_of_Iran op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.