Vijverbroek

Het Vijverbroek is een natuurgebied ten noorden van Kessenich, in de nabijheid van Neeritter, Ittervoort en Thorn. Het gebied maakt deel uit van het Rivierpark Maasvallei en wordt aan drie zijden afgelijnd door de Belgisch-Nederlandse grens.

Vijverbroek
Biotoop

Situering
LandBelgië
LocatieKessenich
Coördinaten51° 10 NB, 5° 49 OL
Informatie
IUCN-categorieIV (Biotoop)
Oppervlakte1,50 km²
BeheerNatuurpunt
Vijverbroek onderdeel van Uiterwaarden langs de Limburgse Maas en Vijverbroek
Natura 2000-gebied
Situering
LocatieLimburg
Informatie
Geldende richtlijn(en)Habitatrichtlijn
BeheerAgentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Limburgs Landschap vzw, particulieren
Site code (Europees)BE2200037 (habitatrichtlijngebied)

Beschrijving

Het gebied is ongeveer 150 ha groot[1] en omvat een 1,8 ha groot elzenbroek en vormt hiermee het grootste en een van de meest intacte elzenbroekbossen in Vlaanderen[1]. Naast elzenbroekbos komen ook moerassen, drijftillen, broekbos, hakhoutbos op een steilrand, akkers, weiden, poelen, wilgenstruweel, houtkanten en rietveldjes voor in het gebied.[1] Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied (habitatrichtlijngebied 'Uiterwaarden langs de Limburgse Maas en Vijverbroek' (BE2200037)).

Geschiedenis

Het Vijverbroek is ontstaan als een oude meander van de Maas die verlandde toen de Maas naar het oosten opschoof. Tijdens het ancien régime was het een eigengoed dat door de bewoners van de Drie Eygen gebruikt werd als gemene gronden. Volgens een eeuwenoude legende zou er een stad hebben gelegen genaamd Vijvere. Op 18 augustus 1642 gaf de abdis van Thorn aan de schutterij Sint-Martinus van Kessenich toestemming om er een schans te bouwen.[2]. Of de schans daadwerkelijk is opgericht, is onbekend.

In de jaren 1930 legde men het Vijverbroek deels droog.[3] In het nog drassige gedeelte plantte men elzen aan bestemd voor houtwinning. In 1968 kwam voor het eerst de ontgrinding van het Vijverbroek ter sprake. Een jaar later wilde grindmaatschappij Dragasa het Vijverbroek al aankopen. Dankzij grote weerstand bij de bevolking werd dit nooit toegestaan. De dreiging bestaat echter nog steeds. Daarom werd in 2009 de actiegroep "Drie Eigen" opgericht.

Flora

In het gebied komt veel wilgenstruweel, moerasvaren en dotterbloem voor.

Fauna

Tot de avifauna behoren: blauwborst, nachtegaal, wespendief, boomvalk, havik, wielewaal en sprinkhaanzanger. Het Vijverbroek wordt beheerd door Natuurpunt, dat er Konikpaarden en Galloways laat grazen. Er zijn twee wandelwegen uitgezet in dit gebied.

Referenties

  1. Natuurpunt Limburg, juni 2016, Natuur.Limburg, jaargang 13, nummer 2, paginas 8-9
  2. Schansen in Limburg - De Vijverbroekschans
  3. Piet Henkens - De Geschiedenis van Kessenich (Kinrooi, 1979)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.