Verkeerslichtcoalitie

Met een verkeerslichtcoalitie bedoelt men het samengaan in een coalitie van drie politieke partijen, die als kleuren rood, geel en groen hebben. In praktijk komt dit veelal neer op een verbond tussen een socialistische, een liberale en een ecologistische partij. De term is vooral in Duitsland (Ampelkoalition) en in het Verenigd Koninkrijk (traffic light coalition) in gebruik.

Een verkeerslicht, met de kleuren rood, geel en groen

Duitsland

In Duitsland slaat Ampelkoalition op een coalitie tussen SPD, FDP en Bündnis 90/Die Grünen. (Anders dan in Nederland en België, waar ze ‘blauw’ zijn, hebben de Duitse liberalen geel als kleur.) Een dergelijke combinatie kwam voor het eerst in Brandenburg aan de macht in 1990 en regeerde er tot 1994. Van 1991 tot 1995 had Bremen, en in 2006 Bonn een verkeerslichtcoalitie. Heden ten dage wordt Darmstadt door een dergelijke coalitie bestuurd.

De combinatie zwart, geel en groen (met de CDU in de plaats van de SPD) wordt een Jamaica-coalitie genoemd, daar dit de kleuren van de Jamaicaanse vlag zijn. Een dergelijke coalitie wordt echter bemoeilijkt door de ideologische afstand tussen christendemocraten en groenen, maar komt sinds 2017 wel in Sleeswijk-Holstein voor.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk komt een traffic light coalition neer op een verbond tussen Labour, de Liberal Democrats en de Green Party of England and Wales. Door het Engelse kiesstelsel komen coalities in het Britse Lagerhuis normaliter niet voor; Britse verkeerslichtcoalities kunnen in principe dus enkel op andere bestuursniveaus bestaan. Er regeert een verkeerslichtcoalitie in de gemeenteraad van Lancaster. Na de verkiezing voor het Schots Parlement in 2003 werd de verkeerslichtcoalitie overwogen; deze optie is echter niet doorgegaan.

België

De Regering Verhofstadt I was een coalitie tussen onder anderen socialisten, liberalen en groenen. Daar de Open VLD en MR echter niet geel maar blauw zijn, stond deze regering bekend als ‘paarsgroen’.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.