Varel (stad)

Varel is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Varel telt 24.001 inwoners[1] en is met een oppervlakte van 113,53 km² de grootste stad van het Landkreis Friesland. Het heeft de status van selbständige Gemeinde.

Varel
Gemeente in Duitsland

Situering
Deelstaat Nedersaksen
LandkreisFriesland
Coördinaten53° 24 NB, 08° 8 OL
Algemeen
Oppervlakte113,53 km²
Inwoners (31-12-2018[1])24.001
(211 inw./km²)
Hoogte9 m
BurgemeesterGerd-Christian Wagner (SPD)
Overig
Postcode26316
Netnummer04451
KentekenFRI
Gemeentekernen32 stadsdelen
Gemeentenummer03 4 55 026
Websitewww.varel.de
Locatie van Varel in Friesland
Portaal    Duitsland

Varel was ooit de residentie van de Graven van Aldenburg, een zijlijn van het huis Oldenburg en vazallen van de Deense koningen. Via Charlotte Sophie van Aldenburg ging het bezit en de titel van Rijksgraaf van Aldenburg over in het bezit van de Nederlandse Bentincks.

In 1806 werden de Rijksgraven van Aldenburg-Bentinck gemediatiseerd. Het Verdrag van Fontainbleau van 11 november 1807 droeg de sovereiniteit van Varel en Kniphausen over aan het koninkrijk Holland. De toetreding van het hertogdom Oldenburg tot de Rijnbond, leidde ertoe dat Varel per 14 december 1808 deel werd van Oldenburg. De Bentincks hebben hun grondbezit en hun overgebleven feodale rechten in Varel in 1854 verkocht. Het slot werd in 1871 afgebroken en alleen de bewaard gebleven slotkerk geeft nog aan waar dat stond.

Plaatsen in de gemeente

Almsee, Altjührden, Borgstede, Bramloge, Brunne, Büppel, Dangast, Dangastermoor, Grünenkamp, Hohelucht, Hohenberge, Jeringhave, Jethausen, Jethausermoor, Langendamm, Logemoor, Moorhausen, Neudorf, Neuenwege, Obenstrohe, Plaggenkrug, Rahling, Rallenbüschen, Rosenberg, Rotenhahn, Schwarzenberg, Seghorn, Streek, Tange, Vareler Schleuse, Wilkenhausen, Winkelsheide.

Economie

Een bekende onderneming te Varel is het in 1953 opgerichte Porzellan Friesland, dat voor de firma Melitta te Minden o.a. porseleinen koffiefilterhouders en serviesgoed maakt. Het bedrijf is sinds 2019 in handen van Goedewaagen te Nieuw-Buinen.

Zie ook

Maquette van het verdwenen slot van Varel.
Binnenstad
Zie de categorie Varel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.