Jever

Jever is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het is de Kreisstadt van het Landkreis Friesland. De stad telt 14.301 inwoners.[1]

Jever
Gemeente in Duitsland

Situering
Deelstaat Nedersaksen
LandkreisFriesland
Coördinaten53° 34 NB, 7° 54 OL
Algemeen
Oppervlakte42,13 km²
Inwoners (31-12-2018[1])14.301
(339 inw./km²)
Hoogte9 m
BurgemeesterJan Edo Albers (partijloos)
Overig
Postcode26441
Netnummer04461
KentekenFRI
Gemeentenummer03 4 55 007
Websitewww.stadt-jever.de
Locatie van Jever in Friesland
Portaal    Duitsland

Geografie

Jever ligt in het oostelijke deel van het schiereiland Oost-Friesland. Met de directe omgeving wordt het aangeduid als het Jeverland. In het noorden grenst de stad aan de gemeente Wangerland, in het oosten aan de stad Schortens en in het westen aan de stad Wittmund in het Landkreis Wittmund.

Tot de stad (gemeente) Jever behoren naast de stad Jever ook de dorpen (Ortsteilen):Moorwarfen, Rahrdum, Cleverns, Sandel (met monumentaal laatmiddeleeuws kerkje) en Sandelermöns.

Economie

De stad is bekend van het Pilsener bier Jever van de brouwerij Friesisches Brauhaus. Het bier wordt veel in Oost-Friesland gedronken en ook naar diverse landen geëxporteerd.

Geschiedenis

Jever was een heerlijkheid binnen het Heilige Roomse Rijk. De heerlijkheid Jever, nu in Nedersaksen, was niet bij een kreits ingedeeld.

In de 10e en 11e eeuw had Jever een belangrijke zeehaven. Rond 1400 zou Jever enige tijd een toevluchtsoord en uitvalsbasis voor de zeerovers van Klaus Störtebeker, de Likedeelers, zijn geweest. Hoewel de haven in de loop der tijd verzandde, bleef de stad een handelsplaats van belang. Vrouwe Maria van Jever verleende Jever stadsrechten in 1536.

In 1793 erfde de Russische keizerin Catharina de Grote Jever. Napoleon veroverde het gebied in 1807 en bij de Vrede van Tilsit moest Rusland het gebied afstaan, waarna het gebied bij het koninkrijk Holland werd gevoegd als deel van het departement Oost-Friesland. Lodewijk Napoleon benoemde de Frans-Nederlandse generaal Étienne Jacques Travers tot baron van Jever. In 1810 werd het koninkrijk Holland, en dus ook Jever bij het keizerrijk Frankrijk gevoegd.

In 1813 werd het gebied bezet door geallieerde troepen, waarna het Russische bestuur werd hersteld. In 1818 stond Rusland de heerlijkheid af aan het groothertogdom Oldenburg. Jever bleef daarbij in bezit van dezelfde dynastie, want zowel in Rusland als in Oldenburg regeerde het huis Holstein-Gottorp.

Jever, waar, vooral doordat een belangrijke leraar aan het gymnasium een zeer actief nazi-propagandist was, het nationaal-socialisme al vanaf 1920 invloed verkreeg, kreeg om die reden al in 1931 een propagandabezoek van Adolf Hitler en in 1932 van Joseph Goebbels. Het effect was, dat de nazi-partij NSDAP bij de volgende verkiezingen dat jaar maar liefst ruim 60% van de stemmen kreeg. De stad bleef onbeschadigd in de Tweede Wereldoorlog.

Bouwwerken

  • Het kasteel (gebouwd in de 14e eeuw, gerenoveerd in de 17e eeuw) herbergt een streekmuseum met een rijke cultuurhistorische collectie.
  • Net als in veel Nederlandse steden lopen er grachten (Graften) door de stad.
  • In de stad staat nog een uit 1610 daterend kerkje, de St.-Annenkapelle (in gebruik bij evangelisch-lutherse uitvaartdiensten).
  • De in 1964 gebouwde nieuwe evangelisch-lutherse kerk wordt vanwege haar architectuur als monumentaal beschouwd.
  • De stad bezit nog enige monumentale 18e- en 19e- eeuwse woonhuizen.
  • Er staat een monumentaal standbeeld van Maria van Jever, dichtbij het kasteel.
  • De brouwerij van het Jever Pils heeft een brouwerijmuseum.
  • De Schlachtmühle is een achtkante bovenkruier op een stenen onderbouw, die qua uiterlijk zeer veel gelijkenis vertoont met de Wijhese Molen te Wijhe.

Partnersteden

Belangrijke personen in relatie tot de stad

Geboren

  • Karl Martin (1851 – Leiden, 14 november 1942), geoloog

Afbeeldingen

Zie de categorie Jever van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.