Vals muizenoor

Vals muizenoor (Hieracium peleterianum) is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en stabiel of toegenomen. De plant heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de behaarde bladeren die doen denken aan een muizenoor. De soortaanduiding peleterianum verwijst naar de botanicus Pelletier (1788-1842). De plant komt van nature voor in het westen van Europa. In Nederland komt de plant voor op Terschelling. Vals muizenoor onderscheidt zich van muizenoor (Hieracium pilosella) door de kortere uitlopers en het geheel of vrijwel geheel ontbreken van klier- en sterharen.

Vals muizenoor
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cichorieae
Geslacht:Hieracium (Havikskruid)
soort
Hieracium peleterianum
Mérat (1812)
Afbeeldingen Vals muizenoor op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

De plant wordt 5–30 cm hoog en vormt een wortelstok. De plant heeft ook korte, dikke uitlopers, die naar het einde toe bezet zijn met groter wordende, dicht opeen staande bladeren. De rozetbladeren zijn meestal van boven dicht behaard met lange zijdeachtige haren.

Vals muizenoor bloeit van mei tot de herfst met bleekgele lintbloemen, waarvan de buitenste van onderen roodachtig zijn. De bloeiwijze is een hoofdje, waarvan de met lange, enkelvoudige haren bezette omwindselblaadjes tot 2,5 mm breed zijn. Per stengel komt één hoofdje voor.

De vrucht is een nootje met aan de top aan het eind van de ribben kleine afstaande of teruggekromde tandjes. De haren van het vruchtpluis staan in één rij.

De plant komt voor op droge zandgrond.

Namen in andere talen

  • Duits: Peleterier's Habichtskraut
  • Engels: Shaggy Mouse-ear-hawkweed
  • Frans: Piloselle de Lepèletier
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Hieracium peleterianum op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.