Schermhavikskruid

Schermhavikskruid (Hieracium umbellatum) is een in België en Nederland vrij algemeen voorkomende plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soortsaanduiding van de botanische naam, umbellatum, betekent scherm.

Schermhavikskruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cichorieae
Geslacht:Hieracium (Havikskruid)
Sectie:Hieracioides
soort
Hieracium umbellatum
L. (1753)
Afbeeldingen Schermhavikskruid op Wikimedia Commons
Schermhavikskruid op Wikispecies
Portaal    Biologie

Regionale Nederlandstalige namen zijn konijnblad en paard-bloem.[1]

Botanische beschrijving

De stengels worden 10–120 cm hoog[2] en zijn vrijwel alleen bovenin vertakt. Ze zijn slechts spaarzaam behaard.[2][3]

De grondstandige bladeren zijn tijdens de bloei meestal niet aanwezig[3]. Meestal zijn er meer dan vijftien stengelbladeren aanwezig[3], die smal en weinig getand[4] zijn.

Doordat de stengels bovenin vertakt zijn, staan de bloemhoofdjes in een op een scherm gelijkende bloeiwijze[5], waaraan de plant zijn naam dankt. De bloemhoofdjes kunnen ook in twee kransen staan[4]. De onderste en middelste omwindselblaadjes van de bloemhoofdjes zijn aan de top afstaand en iets teruggebogen[4]. De bloemhoofdjes zijn 2–3 cm breed[2]. Ze bloeien van juli tot in de herfst[4]. Kieming vindt plaats in het voorjaar.[6]

Ecologie

De plant komt op grote delen van het noordelijk halfrond voor. Hij groeit op zandige (heide) gronden, in duinen en op rotsige plaatsen in matig vochtige tot droge, voedselarme, zure, humeuze grond.[6] In Nederland en België komt hij vrij algemeen voor op zandgronden. Het is een plant van de klasse van de heischrale graslanden.

De plant wordt onder meer bestoven door de bleekvlekwespbij (Nomada alboguttata).[7] Ze is voedselplant voor onder meer de Lepidoptera-soorten Autographa gamma, Cochylis dubitana, Cucullia lucifuga, Cucullia umbratica, Diacrisia sannio, Eupithecia centaureata, Hecatera bicolorata, Hellinsia didactylites, Lemonia dumi, Melanchra persicariae, Noctua pronuba, Oxyptilus chrysodactyla, Polia bombycina en Rhyparia purpurata.[8][9]

Volgens Westhoff en Den Held komt de plant voor in de plantengemeenschap Quercion robori-petreae.

Hieracium umbellatum
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Hieracium_umbellatum op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.