Tenararo

Tenararo is een atol in de Actéon groep in het zuidoostelijke deel van de Tuamotuarchipel, in Frans-Polynesië. Het eiland is onbewoond, maar heeft wel een kleine landingsplaats op het noordwestelijke deel van het atol.

Tenararo
Atol in Frans-Polynesië

Locatie
LandFrans-Polynesië, Frankrijk
EilandengroepActéon groep, in de Tuamotuarchipel
LocatieGrote Oceaan
RegioÎles Gambier
Coördinaten21° 18 ZB, 136° 45 WL
Algemeen
Oppervlakte2 km²
Inwonersonbewoond
Omtrek15 km
Lengte2,8 km
Breedte2 km
Overig
Aantal eilanden7
Detailkaart
Detailkaart van Tenararo
Foto's
Satellietfoto van Tenararo

Geografie

Tenararo is het meest noordwestelijke eiland van de Actéon groep

Tenararo is het kleinste atol van de Actéon groep. Het atol is zo'n 2,8 km lang en 2 km breed. De lagune binnen het atol is niet bereikbaar per schip. De oppervlakte boven water bedraagt 2 km², de lagune heeft een oppervlakte van 1,6 km².

Administratief gezien behoort het atol tot de gemeente Gambier.

Geschiedenis

De eerste Europeaan die de Actéon groep ontdekte was Pedro Fernández de Quirós op 5 februari 1605. Hij beschreef de groep als "Vier eilanden gekroond met kokospalmen", en noemde de eilanden "Las Cuatro Coronadas". In 1833 werd de eerste niet dubbelzinnige melding gedaan door Kapitein Thomas Ebrill van een Tahitiaans vrachtschip, en hij noemde de groep Amphitrite, naar zijn eigen schip. In 1837 werd de naam Actéon definitief gekozen door kapitein Edward Russell, die de eilanden de naam gaf van zijn militair schip HMS Acteon.

Ecologie

Op het eiland komen 39 vogelsoorten voor en acht soorten van de Rode Lijst van de IUCN, waaronder de endemische tuamotujufferduif (Ptilinopus coralensis),Tahitiaanse patrijsduif (Gallicolumba erythroptera, waarvan er naar schatting nog slechts 120 leven in het wild) en bedreigde tuamotustrandloper (Prosobonia parvirostris, 57 in 2003 en 22 in 2012).[1] Er broeden twee soorten fregatvogels: de grote fregatvogel (Fregata minor) en de kleine fregatvogel (Fregata ariel) verder Murphy's stormvogel (Pterodroma ultima) en phoenixstormvogel (P. alba).[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.