Succinylcholine

Succinylcholine, ook wel bekend als suxamethonium chloride, is een spierverslappend middel dat bij operaties wordt gebruikt om de spieren te verslappen.

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Succinylcholine
Chemische structuur
Farmaceutische gegevens
MetabolisatieDoor pseudocholinesterase
UitscheidingRenaal (10%)
Gebruik
GeneesmiddelengroepSpierverslapper
IndicatiesOperatie
Voorschrift/receptNiet van toepassing
ToedieningIntraveneus
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat.C VS, A AUS
Databanken
CAS-nummer306-40-1
ATC-codeM03AB01
PubChem5314
DrugBankAPRD00159
Chemische gegevens
MolecuulformuleC14H30N2O4
IUPAC-naam2,2'-[(1,4-dioxobutaan-1,4-diyl)bis(oxy)]bis
(N,N,N-trimethylethanaminium)
Molmassa290,399 g/mol
Portaal    Geneeskunde
Ampullen met succinylcholine

Het middel verslapt binnen één minuut vrijwel alle spieren in het lichaam, inclusief de ademhalingsspieren. Het wordt binnen een paar minuten volledig door het lichaam gemetaboliseerd tot barnsteenzuur en choline. Deze metabolieten komen van nature in het lichaam voor. Succinylcholine is een depolariserende spierverslapper die na inspuiten spierbewegingen geeft (fasciculaties).

De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Toepassingsgebied succinylcholine

  • Situaties waarbij snelle werking noodzakelijk is zoals bij niet-nuchtere patiënten. Deze indicatie heet de crash-inductie bijvoorbeeld bij een keizersnede.
  • Situaties waarbij een korte werkingsduur gewenst is zoals bij een korte operatie of bij een te verwachten moeilijke intubatie (moeilijke luchtweg).

Belangrijke bijwerkingen

Een daling van de hartslag (bradycardie), zodat preventief vaak atropine voorafgaand aan de succinylcholine wordt gegeven. Een stijging van het kaliumgehalte in het bloed (hyperkaliëmie) wat kan leiden tot ernstige ritmestoornissen. Het spierverslappend effect kan niet worden tegengegaan door cholinesterase-inhibitoren; de blokkade wordt zelfs versterkt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.