Strawinskylaan (Amsterdam)

De Strawinskylaan is een halfhoge straat in stadsdeel Zuid in Amsterdam. De laan is per raadsbesluit van 13 september 1972 vernoemd naar de Russische componist Igor Stravinski (1882-1971). Het bijbehorend voet- en fietspad Strawinskypad ligt op maaiveldniveau ten noorden van de laan.

Strawinskylaan
Strawinskylaan gezien vanuit de Beethovenstraat richting westen (april 2017)
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelZuid
WijkZuidas Noord
BeginBeethovenstraat
EindParnassusweg
Postcode1077 XW/XX/XZ/ZX/ZZ
Algemene informatie
Genoemd naarIgor Stravinski
Naam sinds1972
Bestratingasfalt
Bebouwingkantoorgebouwen
Opvallende gebouwenWTC
Openbaar vervoertram 5, 6 en bus
Strawinskypad met viaduct Strawinskyhuis (mei 2019)

Ligging

De Strawinskylaan (en –pad) loopt van de Beethovenstraat westwaarts naar de torens van de Rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg 220. De Strawinskylaan maakt deel uit van het gebied van de Zuidas, een zakelijk centrum van Amsterdam. De laan vormt de noordelijkste grens van dat gebied. Tot de opening was de ten noorden gelegen Prinses Irenestraat de doorgaande route voor het verkeer en openbaar vervoer tussen de Beethovenstraat en Parnassusweg.

Gebouwen

Aan de Strawinskylaan (en –pad) wonen geen mensen. De straat bestaat in zijn geheel uit kantoorgebouwen waarin tal van bedrijven gevestigd zijn. De bekendste gebouwen aan de Strawinskylaan zijn de torens van het World Trade Center (WTC). Deze zijn vanaf de Rijksweg 10 en het Station Amsterdam Zuid duidelijk te zien doordat ze er pal langs staan. Ze herbergen verschillende internationale bedrijven, waaronder veel financiële en juridische instellingen. Naast het WTC aan de andere kant van het Zuidplein staat het Atrium, de functie van dit gebouwencomplex is vergelijkbaar met het WTC.

Aan de even zijde van de Strawinskylaan staat onder meer het Strawinskyhuis, een bedrijfsverzamelgebouw binnen de categorie dienstverlening. Ook de Amsterdamse Assurantiebeurs was aan de Strawinskylaan gevestigd. Deze beide gebouwen kregen apart ingerichte afslagen van de laan.

Vanwege de jonge leeftijd van de gebouwen aan de laan, is er nog geen benoeming tot gemeentelijk of rijksmonument te vinden.

Kunstwerken

Door de laan op een verhoogd plateau aan te leggen werden gescheiden verkeersstromen gerealiseerd. Voor voetgangers en fietsers werd het op maaiveldniveau liggende Strawinskypad aangelegd. Dit had wel tot gevolg dat aan het begin, in het midden en aan het eind kunstwerken geplaatst moesten worden. Dat gebeurde niet alleen bij kruisingen (voet- en fietstunnels), maar ook drie keer voor bedrijven (van oost naar west):

Brug 860 en 861

Brug 860 werd een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers komend vanaf de Minervalaan, die naar de Eduard van Beinumstraat moesten. Aan die straat op huisnummer 2 was gevestigd een hoofdkantoor van de Nederlandse Middenstandsbank (later gestript en verbouwd tot het huidige Atrium). In 2019 is de tunnel al jaren ontoegankelijk gemaakt door traliewerken. Vanaf het voormalige bus/tramstation liep brug 861 naar de NMB; dit viaduct verdween bij een van de herinrichtingen. Beide bruggen kwamen uit de koker van Dirk Sterenberg van de Dienst der Publieke Werken.[1]

Openbaar vervoer

Door de straat rijden tramlijn 5 en buslijn 62 en hebben tramlijn 6 en verschillende buslijnen hun eindhalte, GVB lijnen 15, 55 en 65 en Connexxion lijnen 242, 244, 341, 346, 348 en 358. De trambaan ligt in de middenberm in een grasbed en ten oosten van de tramhalte is een speciaal extra kopspoor aangelegd ten behoeve van de Amsteltram dat sinds 27 mei 2019 alvast door tram 6 wordt gebruikt. De buslijnen halteren aan beide zijden aan het trottoir.

Brug 860 onder de Strawinskylaan (mei 2019)
WTC (februari 2016)
Zie de categorie Strawinskylaan, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.