Stevensbeek

Stevensbeek is een ontginnings- en kerkdorp in de gemeente Sint Anthonis, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp telt 700 inwoners (4 oktober 2019). Samen wonen zij op 249 woonadressen.

Stevensbeek
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Noord-Brabant
Gemeente Sint Anthonis
Coördinaten51° 36 NB, 5° 55 OL
Algemeen
Oppervlakte7,16 km²
Inwoners (BAG, 2019)700[1]
(97 inw./km²)
Overig
Postcode5844
Netnummer0485
Woonplaatscode2084
Detailkaart
Locatie in de gemeente Sint Anthonis
Portaal    Nederland

Historie

In 1910 verkocht de gemeente Sambeek 455 ha woeste grond aan een zekere J.H.B. Klijnen uit Maastricht. Deze liet de heidevelden ontginnen door de Heidemaatschappij en er ontstond een groot agrarisch bedrijf. Er werd een grote boerderij gebouwd, Lactaria geheten, en drie dubbele arbeiderswoningen. Na enkele jaren werd de boerderij verkocht aan de protestantse jonkheer Willem de Blocq van Scheltinga. Dat was niet naar de zin van de burgemeester van Sambeek, Piet Stevens. Toen de jonkheer dan ook in 1933 stierf, wilde de gemeente het bezit terugkopen om er een kerkdorp te stichten en er een aantal boeren te vestigen.

Omdat de erfgenamen dat mogelijk niet wilden, maakte de gemeente gebruik van een stroman en kreeg inderdaad de landerijen in bezit, waarop de werkelijke motivatie van de aankoop uit de doeken werd gedaan:

Wij van onze kant vreesden, en niet ten onrechte, dat hier onze Katholieke Eenheid zou worden verbroken en dit moest ten koste van alles worden voorkomen. Het Katholieke Zuiden moet Katholiek blijven.

Aldus werd in 1934 een nieuw ontginningsdorp gesticht dat tot een modeldorp uit moest groeien. De gemeente Sambeek, waar Stevensbeek toe behoorde, wilde er een modeldorp van maken. Aldus ontstond het ruime dorpsplein. Het dorp werd vernoemd naar de Sambeekse burgemeester Piet Stevens. De pioniers waren dorpelingen uit de directe of iets ruimere omgeving.

De boerderij Lactaria werd opgeheven, en de gebouwen kwamen in handen van de Zusters Dominicanessen van Bethanië. Dit werd het Maria Regina Klooster. Deze hielden zich onder meer bezig met de opvang van vrouwen en meisjes die onder gerechtelijk toezicht stonden. Toen de zusters vertrokken werd het een penitentiaire inrichting, De Maasheggen geheten.

Een ander deel van het landgoed werd in 1936 verkocht aan de paters van de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament uit Brakkenstein. De paters hadden in Stevensbeek onder meer een kleinseminarie. Het jongensinternaat van dit klooster heette Eymard-Ville. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het internaat onderdak aan onderduikers en, later, aan Britse en Amerikaanse militairen die vochten bij de Slag om Overloon. Na de oorlog gingen de paters zich meer en meer op het gewone onderwijs richten. Zo kwam Eymard Ville tot stand. Zo kwam er een gymnasium, dat in 1966 werd opgeheven, en een ULO. In 1968 kwam er havo en mavo In 1972 werd het internaat gesloten. Daarna is Eymard Ville een tijd lang in gebruik geweest als ontmoetingscentrum. In 1975, bij de onafhankelijkheid van Suriname, bood het onderdak aan hierheen geëmigreerde Surinamers. In 1980 woonden er zusters uit Overloon en bejaarden, en in 1987 werd het een asielzoekerscentrum. In 2009 werd Eymard Ville gesloopt, enkel de kapel maakt deel uit van het in 2010 geopende filiaal van de scholengemeenschap Metameer (voorheen Scholengemeenschap Stevensbeek). In 2002 zijn de laatste kloosterlingen naar elders vertrokken.

In 1919 kwam er een radiostation naar Stevensbeek, waaraan het nabijgelegen Radiobos nog herinnert.

Pas in 1954 kreeg Stevensbeek een eigen rectoraat met de Sint-Jozefskerk, een eenvoudig schuurachtig gebouw met een dakruiter, als kerkgebouw. Het rectoraat is echter nooit tot parochie verheven.

In 2010 komt Eymard Ville in opspraak door het seksueel misbruik dat daar plaatsgevonden heeft. In september 2007 werden er al opnamen gemaakt voor een uitzending van Netwerk over dit onderwerp.

Bezienswaardigheden

  • Voormalig klooster van de Sacramentijnen, dat als zodanig gefunctioneerd heeft van 1936-2002. Op de kapel na is het in 2009 gesloopt.
  • Monument ter gelegenheid van 25 jaar dorpsvereniging, uit 2004, gemaakt door Marianne van Schaijk.

SVS Stevensbeek

De sportvereniging van Stevensbeek is SVS Stevensbeek.

Scholengemeenschap

Van maandag tot en met vrijdag zijn grote stromen fietsers te zien die uit de wijde omgeving naar de school Metameer (voorheen Scholengemeenschap Stevensbeek) en de Korenaer toe komen.

Fotogalerij

Geboren in Stevensbeek

Nabijgelegen kernen

Sint Anthonis (3,5 km), Oploo (4 km), Overloon (4,5 km), Westerbeek (4,5 km), Sambeek (5,5 km), Vortum-Mullem (5,5 km)

Zie ook

Zie de categorie Stevensbeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.