Sterhoop

Een sterrenhoop (soms sterhoop) (in Engels jargon ook wel cluster genoemd) is een verzameling van enkele tot vele duizenden sterren die door de onderlinge zwaartekracht in stand gehouden wordt. Sterhopen kunnen daardoor als een nevel aan het firmament staan.

de open sterrenhoop NGC 4755
de bolhoop Messier 92

Er zijn open sterhopen en bolvormige sterhopen.

Een open sterhoop is een groep sterren die vrij dicht bij elkaar staan en ongeveer tegelijkertijd ontstaan zijn. Zij bestaan vooral uit populatie I (jonge) sterren. Door de eigenbeweging van de sterren zullen oudere sterren in de loop van de tijd uit de hoop weggetrokken worden. In de buurt van jonge open sterrenhopen bevinden zich soms diffuse nevels, waar nog steeds stervorming plaats kan vinden.

Bolvormige sterhopen zijn specifieke groepen sterren die zich in de halo van sterrenstelsels bevinden. Spectroscopische studies tonen aan dat zij minder zware elementen bevatten dan de sterren die in de schijf van een stelsel geboren werden. Zij bevatten dan ook vooral populatie II sterren. Hun ouderdom wordt nog hevig besproken, maar wordt tussen de 12 en 16 miljard jaar geschat. Men schat het aantal bolvormige sterhopen in de Melkweg op 200. Zij beschrijven zeer excentrische banen rond het galactisch centrum.

Enkele bekende sterhopen

Telescopische asterismen

Een sterhoop waarvan het aantal sterren vrij gering is kan soms aangeduid worden als telescopisch asterisme. Dit soort sterhoop ziet er met behulp van een telescoop uit als een mini-sterrenbeeld en laat ons een pareidolia zien (een eenvoudige schematische weergave van een bekend voorwerp, een dier, of een gezicht). De lijst van de reeds ontdekte telescopische asterismen is vrij lang, maar kan nog langer gemaakt worden dankzij ervaren astronomen (alsook amateur astronomen) die ofwel de sterrenhemel waarnemen per telescoop, ofwel de online fotografische Google-Sky sterrenkaart onderzoeken. Zie ook Asterisme (sterrenkunde).

Zie de categorie Star clusters van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.