Station Sinaai

Station Sinaai is een spoorwegstation langs lijn 59 in Sinaai, een deelgemeente van de stad Sint-Niklaas. Het werd geopend in 1849. Tot 1909 heette dit station Duizend Appels (Milles Pommes), naar de naam van een herberg op de grens tussen Waasmunster, Sinaai en Belsele waar het station in feite gelegen is.

Opening1849
Telegrafische codeLSW
Aantal perrons2
Lijn(en)59
Coördinaten51° 9 NB, 4° 4 OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
248
52
46
BeheerderNMBS

Stationsinformatie NMBS
Portaal    Openbaar vervoer

Faciliteiten

Station Sinaai beschikt over een stationsgebouw, gebouwd in 1895 door de spoorwegonderneming Chemin de fer d'Anvers à Gand ter vervanging van het eerste station. Het is het enige nog bestaande station van de privémaatschappij 'Pays de Waes' en werd in 2007 gerenoveerd. De renovatie behelsde ook het wachthuisje. De Zwitserse Treinclub heeft een onderkomen gevonden in het stationsgebouw.

Er is geen verbindingsgang om de sporen over te steken, maar gezien de locatie net naast een overweg is dat ook niet echt nodig.

Treindienst

Week

TreintypeVerbindingDienstregeling
IC-26Sint-Niklaas - Dendermonde - Brussel - Doornik - Kortrijk1x/u
S34Antwerpen-Centraal - Lokeren1x/u, in de spitsuren is de trein verlengd tot Dendermonde.

Weekend

TreintypeVerbindingDienstregeling
S53Antwerpen-Centraal - Gent-Sint-Pieters1x/u

Galerij

Reizigerstellingen

Jaar Weekdag Zaterdag Zondag
2018 308 62 60

Trivia

  • Hoewel het station de naam Sinaai draagt ligt het eigenlijk dichter bij Belsele. Tevens is het gelegen op het grondgebied van de voormalige gemeente Belsele. De reden waarom het station niet naar Belsele genoemd is komt voort uit het feit dat er reeds een station Belsele op een andere locatie is. Vroeger waren er zelfs twee stations Belsele (Belsele-Dorp langs spoorlijn 56 en het nog bestaande maar hernoemde station Belsele-Noord langs spoorlijn 59).
  • De stations Sinaai en Belsele zijn slechts anderhalve kilometer van elkaar verwijderd.
  • Tot 1897 had spoorlijn 59 Gent – Antwerpen in plaats van normaalspoor nog een spoorbreedte van 1151 mm.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.