Solothurn (kanton)

Solothurn (Duits: Solothurn; Frans: Soleure; Italiaans: Soletta; Reto-Romaans: Soloturn) is een kanton in het noordwesten van Zwitserland. Het is een deel van de Zwitserse Hoogvlakte. Van de inwoners van het kanton is 42,7% Rooms-katholiek en 28,8% protestant (2003).

Solothurn
Kanton in Zwitserland
(Details)
Coördinaten47°9'NB, 7°38'OL
Algemeen
Oppervlakte791 km²
Inwoners (31-12-2013)261.437
(315 inw./km²)
HoofdstadSolothurn
Politiek
Lid Zwitsers Eedgenootschap sinds1481
Overig
Afkorting/kentekenSO
TalenDuits
WebsiteKanton Solothurn
Detailkaart
Districten van kanton Solothurn
Portaal    Zwitserland

Geografie

Solothurn ligt in het Middenland en Jura en grenst aan de kantons van Bern, Basel-Landschaft, Aargau en Jura en aan de Elzas in Frankrijk. Er is geen ander Zwitsers kanton dat zo'n grillige verdeling vertoont. De exclaves Kleinlützel en Mariastein grenzen aan Frankrijk, de enclave Steinhof ligt in kanton Bern. Het kanton reikt tot 1450 m hoogte nabij Selzach.

Economie

Veel transportondernemingen bevinden zich in Solothurn, omdat het kanton ideaal ligt in het midden van de Zwitserse Hoogvlakte en het snelwegnet van Zwitserland.

In de regio Grenchen worden bekende merken horloges gemaakt en er bevindt zich fijnmechanische en machinebouwindustrie.

In het Schwarzbubenland in het noorden bevindt zich farmaceutische industrie (het ligt dicht bij Bazel, waar het centrum van deze industrie zich bevindt).

De papierindustrie is sterk vertegenwoordigd in Solothurn.

In Däniken bevindt zich de grootste Zwitserse kerncentrale Gösgen, en aan de Aare bevinden zich enige waterkrachtcentrales.

Talen

Moedertaal (2000):

18,4% van de bevolking van kanton Solothurn heeft geen Zwitsers paspoort (2003).

Plaatsen en gebieden

Het kanton heeft eigenlijk geen centrum, zie ook aan de hier vermelde inwoners (2002):

Toerisme

Een rondvaart over de Aare is interessant. Solothurn is een stad met een mooi barok centrum. Veel kersen zijn in Schwarzbubenland te krijgen. In Lommiswil kan men dinosaurussporen vinden.

Districten

  • Bucheggberg (landelijk en protestant, dicht bij kanton Bern)
  • Dorneck (deel van de agglomeratie Bazel)
  • Gäu (de meerderheid is rechts-conservatief)
  • Gösgen (voormalig industriedistrict, bij de grens met kanton Aargau)
  • Lebern (de stad Grenchen met omgeving hiervan, een deel van de omgeving van de stad Solothurn en enige gedeelten in de landelijke Jura)
  • Olten (stad en omgeving)
  • Solothurn (alleen de stad Solothurn)
  • Thal (het landelijk katholieke Juradal)
  • Thierstein (het landelijke conservatieve deel van Schwarzbubenland in de regio Bazel)
  • Wasseramt (toenmalige industriële gedeelten en landelijke gemeentes)

Geschiedenis

In 888 zijn de gebieden van het kanton een deel van het koninkrijk Opper-Bourgondië. In 1127 wordt het een bezit van de Zähringer. Dan in 1218 wordt het een vrije stad en bindt vanaf 1344 gebieden van buiten de stad aan zich. In 1481 wordt het als 11e kanton lid van het Zwitsers Eedgenootschap. In 1523 verzet Solothurn zich tegen de reformatie en blijft Rooms-katholiek. Na de Napoleonistische tijd wordt Solothurn vanaf 1814 weer aristocratisch geregeerd tot 1830. In 1828 wordt het de residentie van de bisschop van Bazel. Solothurn heeft in de geschiedenis gediend als toevluchtsoord voor vervolgden, bijvoorbeeld rooms-Katholieken uit de gereformeerde gedeelten van Zwitserland.

Zie de categorie Canton of Solothurn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.