Sankt Gallen (kanton)

Sankt Gallen (Duits: St. Gallen; Frans: Saint-Gall; Italiaans: San Gallo; Reto-Romaans: Son Gagl; Engels: St. Gall of St. Gallen) is een kanton in het noordoosten van Zwitserland. Het is een Alpen-kanton.

Sankt Gallen
Kanton in Zwitserland
(Details)
Coördinaten47°20'NB, 9°10'OL
Algemeen
Oppervlakte2026 km²
Inwoners (31-12-2013)491.699
(226 inw./km²)
HoofdstadSankt Gallen
Politiek
Lid Zwitsers Eedgenootschap sinds1803
Overig
Afkorting/kentekenSG
TalenDuits
WebsiteKanton Sankt Gallen
Detailkaart
Districten van kanton Sankt Gallen
Portaal    Zwitserland

Van de bevolking van het kanton is 52,3% Rooms-katholiek, 28,3% gereformeerd en 6,1% islamitisch (2000).

Geografie

Het kanton grenst in het noordoosten aan het Bodenmeer en in het zuidwesten aan het Meer van Zürich. In de regio rondom het Bodenmeer grenst het kanton aan Duitsland, Liechtenstein en Oostenrijk (deelstaat Vorarlberg). Het kanton grenst daarnaast aan de Zwitserse kantons Graubünden, Glarus, Schwyz, Zürich en Thurgau, en het omringt de beide halfkantons Appenzell Innerrhoden und Appenzell Ausserrhoden.

De hoogste berg in het kanton is de Ringelspitz met 3247 meter in het uiterste zuiden.

Economie

In Sankt Gallen wordt 5,3% van het Zwitsers inkomen verdiend. Het kanton Sankt Gallen heeft ongeveer 237.000 arbeidsplaatsen, per 100 inwoners dus 52. De agrarische industrie bestaat hoofdzakelijk uit zuivel- en vleesproductie in de bergen, op de vlaktes fruit en wijn, en akkerbouw en veeteelt.

Als industrie is aanwezig optiek, pyrotechniek, chemicaliënproductie en productie van medicamenten. Ook toerisme speelt een belangrijke rol. In Bad Ragaz zijn er thermale baden en er zijn vele wintersportmogelijkheden.

Talen

Het kanton is officieel Duitstalig.

Moedertaal (2000):

20,3% van de bevolking van kanton Sankt Gallen heeft geen Zwitsers paspoort (dec. 2003).

Plaatsen en gebieden

Steden in het kanton

Toerisme

Districten

Per 2003 zijn er geen districten meer. Deze zijn vervangen door kieskringen (dec. 2003):

Geschiedenis

De gebieden van het kanton Sankt Gallen worden gevormd door de landerijen van het klooster van Sankt Gallen. Het kanton Sankt Gallen was een deel van het kanton Säntis tijdens de Helvetische Republiek van 1798 tot 1803. Het kanton Sankt Gallen werd in 1803 in opdracht van de vertegenwoordiger van Napoleon uit het tot 1798 bestaande vorstenbisdom St. Gallen, het graafschap Toggenburg en meerdere gedeelten van andere kantons (Rapperswil, landvoogdij Uznach, Gaster, Sargans, Rheintal, graafschap Werdenberg, Gams, heerschap Sax) gevormd. Samen met de ook nieuw gevormde kantons Thurgau, Vaud, Aargau, Graubünden en Ticino is het kanton in 1803 in het Zwitsers Eedgenootschap opgenomen.

Zie de categorie Canton of St. Gallen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.