Sharon Gesthuizen

Sharon Maria Jacoba Gerarda Gesthuizen (Nijmegen, 23 januari 1976) is een Nederlands politica. Ze was van 30 november 2006 tot en met 22 maart 2017 Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij. Sinds februari 2017 is ze voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Vanaf de Gemeenteraadsverkiezingen 2006 tot de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 is ze lid geweest van de gemeenteraad van Haarlem voor de SP.

Sharon Gesthuizen
Algemene informatie
Volledige naamSharon Maria Jacoba Gerarda Gesthuizen
Geboren23 januari 1976 in Nijmegen
Functievoorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang
PartijGroenLinks (sinds 2018)
SP (tot 2018)
Politieke functies
2006lid gemeenteraad van Haarlem
2006 - 2017lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal    Politiek
Nederland

Biografie

Gesthuizen groeide op in Millingen aan de Rijn en doorliep het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Ze werd opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (Vrije Kunst, HKA, onderdeel ArtEZ) en is lid van het bestuur van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) geweest. Tevens studeerde ze Rechtsgeleerdheid en Engels aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Beide studies heeft ze echter niet afgerond. Gesthuizen was, voor zij volksvertegenwoordigster werd, kunstenares en zelfstandig ondernemer in videoproducties.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 werd Gesthuizen verkozen als lid met ruim 1500 voorkeurstemmen. Bij de Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 werd zij herkozen als lid met ditmaal ruim 3300 voorkeurstemmen. Sindsdien was zij in de Tweede Kamer voornamelijk actief op de gebieden economische zaken, asiel- en immigratiebeleid en justitie.

Als Kamerlid van de SP nam Gesthuizen in 2007 het initiatief tot het actieforum Red de Postbode. Ze was van mening dat de door het kabinet voorgenomen liberalisering van de postmarkt vooral tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden zou gaan leiden, zoals de jaren daarvoor al het gevolg was geweest van eerdere liberaliseringen in de post- en andere sectoren.

In 2009 verdedigde Gesthuizen samen met SGP-collega Bas van der Vlies hun gezamenlijke initiatiefwet tegen de uitbreiding van het aantal koopzondagen. De initiatiefwet kreeg echter onvoldoende steun in de Kamer en sneuvelde. De combinatie van deze twee partijen (SGP en SP) in een dergelijke samenwerking was opmerkelijk, evenals de combinatie van personen.

Om het kleinbedrijf te ondersteunen en dit binnen de SP positie te geven werkte Gesthuizen het plan Hart voor de Zaak (februari 2010) uit tot de SP-visie op ondernemen. In 2010 verdedigde Gesthuizen haar initiatiefnota Een nieuwe Nationale Investeringsbank. Met deze nota vroeg zij de Tweede Kamer een nationale investeringsbank op te richten, zoals Nederland die reeds eerder had gekend. Directe aanleiding voor de nota was de niet-aflatende stroom klachten van ondernemers over de banken die ten tijde van de kredietcrisis geen krediet wilden of konden verschaffen.

Op 18 februari 2010 veroorzaakte Gesthuizen een relletje door staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) in een debat over de postmarkt uit te maken voor "leugenaar" omdat hij weigerde zich te distantiëren van een onderzoek van zijn ministerie waaruit bleek dat postbedrijven weinig last hadden van de opkomst van digitale communicatietechnologie, terwijl hij altijd had beweerd dat dit wél het geval was.[1][2]

Op 21 maart 2016 kondigde Gesthuizen haar vertrek uit de politiek aan.[3][4]

Sinds februari 2017 is ze voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Gesthuizen treedt sinds haar vertrek uit de Tweede Kamer regelmatig op in de media als politiek commentator en analist, zoals in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. In juni 2017 werd ze voorzitter van Stichting AFNL-NOA (werkgeversvereniging in de afbouw).

Op 5 september 2017 publiceerde ze haar boek Schoonheid Macht Liefde. In het leven en de politiek, waarin ze forse kritiek levert op de volgens haar harde overlegcultuur binnen de SP, met name als het gaat om Jan Marijnissen en Agnes Kant.[5] Ook intern discussiëren over belangrijke zaken of kritiek uiten op de leiding, zo schrijft zij, is buitengewoon ongemakkelijk [6]. Zij spreekt zelfs van een elitevorming binnen de partij.

Arrestatie door Haagse politie

Tijdens een demonstratie op 22 maart 2012 werd Gesthuizen gearresteerd door de Haagse politie en vijf uur vastgezet op het politiebureau. Dit gebeurde tijdens een demonstratie van postbodes tegen PostNL, waaraan zij meedeed. De politiewoordvoerder vond het dragen van een doodskist om de postbode symbolisch te begraven niet kies, op de dag dat de slachtoffers van het busongeluk uit Lommel werden herdacht. De politica weigerde bij haar vrijlating een transactie van 210 euro te betalen en zei zich later voor de rechter te kunnen verantwoorden.[7] Fractieleider Emile Roemer gaf als zijn commentaar dat de vrijheid van meningsuiting in het geding was.[8] Op 30 oktober 2014 besloot het OM om de geplande rechtszaak tegen het Kamerlid van 10 november te seponeren. De beklaagde was daar om principiële redenen niet blij mee.[9]

Kandidaatstelling partijvoorzitterschap

Begin augustus 2015 stelde Gesthuizen zich kandidaat om Jan Marijnissen na 27 jaar op te volgen als partijvoorzitter. Marijnissen had begin dat jaar zijn vertrek aangekondigd. Zij werd op het partijcongres in Utrecht op 28 november 2015 met 41% van de 899 uitgebrachte stemmen echter niet gekozen; de tegenkandidaat, tevens kandidaat van het partijbestuur, Ron Meyer uit Heerlen won met 59%.

In oktober 2018 maakte Gesthuizen bekend dat ze haar lidmaatschap van de SP had opgezegd en lid is geworden van GroenLinks.[10]

Persoonlijk

Gesthuizen heeft een dochter.

Trivia

In de zomer van 2013 deed Gesthuizen mee aan De Slimste Mens. Ze hield het zes afleveringen vol.

Zie de categorie Sharon Gesthuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.