Salzburg (deelstaat)

Salzburg (Beiers: Soizburg of Lånd Soizburg) is een deelstaat (Land) van Oostenrijk. De hoofdstad is de gelijknamige stad Salzburg, die tevens de grootste stad van de deelstaat is (149.997 inwoners). De deelstaat wordt ter onderscheiding van de stad ook Salzburgerland (Duits: Salzburger Land) genoemd.

Land Salzburg
Deelstaat van Oostenrijk
Details
Situering
HoofdstadSalzburg
Coördinaten48°NB, 13°OL
Algemeen
Oppervlakte7154 km²
Inwoners (31-10-2008)527.486
(73,7 inw./km²)
Politiek
GouverneurWilfried Haslauer junior (ÖVP)
CoalitieSPÖ/ÖVP
Overig
Districten1 Statutarstadt
5 Bezirke
Gemeenten119
ISO 3166-2AT-5
Detailkaart
Portaal    Centraal-Europa

Geografie

De deelstaat heeft een oppervlakte van 7154 km² (zesde van de negen deelstaten). Salzburgerland grenst aan Duitsland, Italië en de deelstaten Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Karinthië en Tirol.

Onderverdeling

De deelstaat is onderverdeeld in 1 zelfstandige stad (Statutarstadt) en 5 districten (Bezirke).

Zelfstandige steden

Districten

Bestuurders

Landespräsidenten

Landeshauptleute

Cultuur

Tradities

Samsonommegang in Mauterndorf

De verschillende landschappen herbergen veel verschillende gebruiken, waarvan sommige slechts (nog) in een enkele plaats gebruikt worden. Binnen de gehele deelstaat komt voorafgaand aan Kerstmis de Nikolaus met de Krampus. Een ontwikkeling in grotere steden of marktgemeenten zijn de georganiseerde Krampuslopen, waarbij de Krampusfiguren zich eerder richten naar fantasiekostuums uit de filmindustrie. Een van de weinige gebieden waar Krampusfiguren jaarlijks nog onder het motto "getreu dem Guten, alten Brauch" ("trouw aan het goede oude gebruik") op 5 en 6 december van huis tot huis trekken, is het Gasteinertal.

Jaarlijks komen in de Raunächten na Kerstmis Glöckler en Perchten, die tot doel hebben de boze geesten van de winter te verjagen (Winteraustreiben) en zo plaats te maken voor het nieuwe jaar. Bekend zijn onder andere de Pongauer Perchtenlauf.

Levendige zomergebruiken, in het bijzonder in Lungau zijn de Prangstangen en de Samsonommegangen. In de stad Salzburg is de vijf dagen durende Rupertikirtag een van de bekendste volksfeesten in Oostenrijk. Dit evenement wordt jaarlijks door in totaal meer dan 100.000 personen bezocht.

Cultuurverenigingen en culturele evenementen

Verenigingen en groepen met als doel de bevordering van culturele interesses en de uitvoering van culturele evenementen vinden plaats in de hoofdstad van de deelstaat, zijn evenwel in het totale deelstaat vertegenwoordigd. Het Dachverband Salzburger Kulturstätten fungeert voor allen als overkoepelende vereniging en vertegenwoordiger van gemeenschappelijke belangen. Officiële raadgevende commissies uit naam van de deelstaat zijn de Salzburgse Landes-Kulturbeirat (deelstaat-cultuuradviescommissie) en de Salzburgse Kulturdienst (cultuurdienst).

Grote culturele evenementen en evenementcyclussen zijn er in eerste plaats in de stad Salzburg. Tot de belangrijkste regelmatige cultuurevenementen in de deelstaat tellen – naast traditionele evenementen van lokaal belang – de Rauriser Literaturtage (Raurische literatuurdagen) (sinds 1971), het Internationale Jazzfestival Saalfelden 'sinds 1979 en de Paul-Hofhaimer-dagen die in Radstadt plaatsvinden (oude en nieuwe muziek, sinds 1987).

Cultuurvordering

De staat Salzburg heeft talrijke culturele vorderingen opgericht met het bijzonder zwaartepunt van de ondersteuning van de hedendaagse kunst. In het domein van de lieratuur zijn deze de Raurische literatuurprijs, de Georg-Trakl-prijs voor lyriek en Jahresstipendien für Literatur (Jaarstudiebeurzen voor literatuur). In het domein van muziek, film en beeldende kunst zijn er eveneens jaarstudiebeurzen, bovendien de Großen Kunstpreis für Musik (Grote kunstprijs voor muziek), de Muziekprijs Salzburg en verschillende landprijzen voor architectuur, ceramiek, schilderkunst, grafiek.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.