Krems an der Donau

Krems an der Donau is een zelfstandige stad (Statutarstadt) in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk. De stad heeft ongeveer 24.000 inwoners is meer dan 1000 jaar oud en heeft nog een middeleeuwse kern. Samen met de omgeving Wachau is het als cultuurhistorisch monument op de Unesco werelderfgoedlijst opgenomen

Krems an der Donau
Gemeente in Oostenrijk

Situering
DeelstaatNeder-Oostenrijk
DistrictZelfstandige stad
Coördinaten48° 25 NB, 15° 36 OL
Algemeen
Oppervlakte51,61 km²
Inwoners (31-10-2008)23.921
(463,5 inw./km²)
Hoogte203 m.ü.A.
Overig
Postcode3500
Netnummer02732, 02739
KentekenKS
Gemeentenummer3 01 01
Websitekrems.gv.at
Portaal    Centraal-Europa
Ligging van Krems an der Donau

Geografie

Krems an der Donau heeft een oppervlakte van 51,61 km². Het ligt in het noordoosten van het land, rond 70 km ten noordwesten van de hoofdstad Wenen an de rivier de Donau. Ten westen begint de Wachau en ten noorden het hoog gelegen Waldviertel. Ten oosten tot voor Wenen ligt een plat agrarisch gebied.

Krems anno 2004

Verkeer en Vervoer

Krems is een regionaal spoorknooppunt. Vanaf hier zijn Wenen, St. Pölten, Horn/Sigmunsherberg ten noordoosten en de Wachau direct bereikbaar. Krems heeft aansluiting aan het hoogwaardige wegennet via de S33 naar St. Pölten en via de S35/A22 naar Wenen. Binnen het stadsgebied is een stadsbussysteem beschikbaar.

Bezienswaardigheden

Steiner Tor – het waarteken van Krems

De stadsharten van de oude buursteden Krems en Stein zijn goed bewaard met gebouwen uit de 14e t/m 19e eeuwen. Het meest opvallend zijn de gotische Piaristenkerk in Krems en de Dominikanerkerk in Stein. De Gozzoburg, een stadspaleis uit de eerste helft van de 13e eeuw is enig ten noorden van de Alpen. Delen van de middeneeuwse stadsmuur zijn bewaard samen met de Pulverturm en drie stadspoorten, waaronder het Steiner Tor.

Geboren in Krems an der Donau

Partnerstad

  • Passau (Duitsland), sinds 1974
Zie de categorie Krems an der Donau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.