Saarland

Saarland (historisch Saargebied) is met een oppervlakte van 2.570 km² en 990.509 inwoners (31 december 2018) een van de zestien deelstaten (Bundesländer) in Duitsland. De hoofdstad is Saarbrücken. Saarland maakt pas sinds 1957 deel uit van de in 1949 opgerichte Bondsrepubliek. Dit mede vanwege pogingen van Frankrijk om Saarland onder Franse invloed te houden.

Saarland
Deelstaat van Duitsland
(Details)
BerlijnVrije Hanzestad BremenVrije Hanzestad BremenHamburgNedersaksenBeierenSaarlandSleeswijk-HolsteinSleeswijk-HolsteinBrandenburgSaksenThüringenSaksen-AnhaltMecklenburg-Voor-PommerenBaden-WürttembergHessenNoordrijn-WestfalenRijnland-Palts
Locatie van Saarland in Duitsland
Coördinaten49°23'NB, 6°53'OL
Basisgegevens
HoofdstadSaarbrücken
Oppervlakte2.570 km²
Bevolking (31-12-2018)990.509
Bevolkingsdichtheid385 inw./km²
Migratieachtergrond (31-12-2018[1])220.000 (22,21%)
Politiek
Minister-presidentTobias Hans (CDU)
CoalitieCDU/SPD
Stemmen in de Bondsraad3
Economie
Gem. inkomen (2007) 18.110
Werkloosheid (mrt. 2020)6,4%
Overig
ISO 3166-2DE-SL
Websitewww.saarland.de
Landkreise
Districten van Saarland
Portaal    Duitsland

Geschiedenis

Het Saargebied ontstond in 1920 door de Vrede van Versailles. Het bestond uit delen van de Pruisische Rijnprovincie en de Beierse Palts. Het mandaatgebied stond gedurende 15 jaar onder het bestuur van de Volkenbond. Afgesproken was dat Saarland na 15 jaar mocht kiezen tussen aansluiting bij Frankrijk, aansluiting bij Duitsland en handhaving van de ‘status quo’, dus een Frans protectoraat blijven.

Na de machtsovername door de nationaalsocialisten in 1933 in Duitsland werd het gebied een uitwijkplaats voor Duitse communisten en andere tegenstanders van de nationaalsocialisten. Zij trachtten de kiezers ervan te overtuigen dat men beter onder een Frans bestuur kon leven. Anderzijds bestond er ook een nazipartij die uiteraard door de NSDAP gesteund werd. Bovendien vonden de meeste niet-nationaalsocialistische Saarlanders dat ze bij Duitsland hoorden ondanks de economische crisis, ook als daar de nazi regering aan de macht was die hen wat minder aanstond. Er werd een volksstemming (‘Volksabstimmung’) gehouden op 13 januari 1935, waarbij bleek dat 90,7% van de stemmers aansluiting bij Duitsland wilde. Voor de ‘status quo’ stemde 8,9%, voor aansluiting bij Frankrijk 0,4%. De nationaalsocialisten vierden het als een triomf, en binnen de kortste keren was ook Saarland gleichgeschaltet onder de naam "Westmark".

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Bondsrepubliek Duitsland in 1949 gevormd uit de Amerikaanse, Britse en Franse bezettingszones van het voormalige Duitse Rijk, met uitzondering van de westelijke sectoren van Berlijn en van Saarland dat als Protectoraat Saarland onder Frans bestuur kwam. In 1954 boden Frankrijk en Duitsland aan om het gebied tot op grote hoogte onafhankelijk te laten worden, hetgeen echter afgewezen werd in een tweede volksstemming (deze keer onder de naam ‘Volksbefragung’) op 23 oktober 1955, waarbij dit plan verworpen werd met 67,7%. Op 27 oktober 1956 werd door het Saarverdrag gesteld dat Saarland toestemming moest krijgen om zich bij de Bondsrepubliek Duitsland aan te sluiten, hetgeen gebeurde op 1 januari 1957. Dit wordt ook wel aangeduid als de Kleine Wiedervereinigung ('kleine hereniging', in tegenstelling tot de 'grote hereniging' met de DDR in 1990). Een belangrijke voorwaarde hiervoor was dat Duitsland de Moezel zou kanaliseren, wat voordelig was voor riviertransport van Franse waar. Een andere voorwaarde was dat Frans op scholen in Saarland als eerste vreemde taal gedoceerd zou worden. Dit laatste vindt nog steeds plaats. Ook de bruine 'toeristische' verkeersborden zijn in Saarland tweetalig Frans/Duits.

Geografie

Saarland wordt begrensd door Frankrijk in het zuiden en westen, het Groothertogdom Luxemburg in het uiterste noordwesten en Rijnland-Palts in het noorden en oosten.

De deelstaat is genoemd naar de Saar, een rivier die stroomt van het zuiden naar het noordwesten. De Moezel vormt de grens met Luxemburg.

Bestuurlijke indeling

Saarland is onderverdeeld in zes Landkreise:

  1. Merzig-Wadern
  2. Neunkirchen
  3. Regionalverband Saarbrücken
  4. Saarlouis
  5. Saarpfalz-Kreis
  6. St. Wendel

Politiek

Zetelverdeling Landdag 2017-2022
De 51 zetels zijn als volgt verdeeld:

De wetgevende macht van de deelstaat Saarland ligt in handen van de Landdag, die 51 leden telt. Het parlement is gehuisvest in het Landtagsgebäude in Saarbrücken.

De meest recente verkiezingen voor de Landdag van Saarland vonden plaats op 26 maart 2017. De CDU, sinds 1999 de grootste partij in Saarland, wist wederom de meeste zetels te bemachtigen. De Grote coalitie tussen CDU en SPD, die na de verkiezingen van 2012 was aangetreden, werd voortgezet. CDU-leider en minister-president Annegret Kramp-Karrenbauer trad in 2018 tussentijds af en werd opgevolgd door Tobias Hans.

Ministers-presidenten

Zie ook

Zie de categorie Saarland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.