Reggio Calabria (stad)

Reggio di Calabria of kortweg Reggio Calabria is een plaats gelegen in de punt van de Laars van Italië. Het was de hoofdstad van de zuidelijke regio Calabrië tot 1970, toen Catanzaro in plaats hiervan de hoofdstad werd. De stad is nog wel hoofdstad van de gelijknamige provincie Reggio Calabria. In 2005 had de stad 190.127 inwoners.

Reggio Calabria
Gemeente in Italië

Situering
RegioCalabrië (CAL)
ProvincieReggio Calabria (RC)
Coördinaten38° 6 NB, 15° 39 OL
Algemeen
Oppervlakte236,0 km²
Inwoners (31 dec. 2013)184.937
(784 inw./km²)
Hoogte31 m
Overig
Postcode89100
Netnummer0965
BeschermheiligeSt. Joris
Naam inwonerreggini
(in reggino: 'riggitani)
(anticamente: aschenazi, ausoni)
ISTAT-code080063
Foto's
Portaal    Italië

De stad Messina ligt op Sicilië, zeer dicht bij Reggio Calabria, maar aan de overzijde van de Straat van Messina. Met een veerboot kan men deze stad in ongeveer 20 minuten bereiken.

In de 8e eeuw v.Chr. werd de stad onder de naam Rhegion door Griekse kolonisten gesticht. Op 28 december 1908 verwoestten een aardbeving en een daarmee gepaard gaande tsunami Reggio Calabria.

Geschiedenis

In 730 of 743[1] voor Christus werd de stad als een Griekse kolonie gesticht. De Griekse stad bloeide, en ging in de 3de eeuw voor Christus over in Romeinse handen. In de 6de eeuw werd het door de Byzantijnen veroverd op de Goten, waarna de stad nog in handen viel van de Saracenen, Pisanen, Normandiërs, Zwaben, Anjou en Aragon. Het werd verwoest door zware aardbevingen in 1562 en 1783 en had in de 16de eeuw ook te lijden van Turkse en Barbarijse zeerovers. De stad werd een deel van het Koninkrijk Napels en vervolgens het Koninkrijk der Beide Siciliën, tot Reggio samen met de rest van Zuid-Italië in 1860 opging in het Koninkrijk van Italië. Op 28 december 1908 werd de regio getroffen door een verwoestende aardbeving gevolgd door een tsunami. De stad werd voor een deel in art-nouveaustijl herbouwd, maar liep opnieuw zware beschadigingen op door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1970 verloor het zijn status als hoofdstad van Calabrië aan Catanzaro, wat tot onrust leidde. De jaren zeventig en tachtig vormden een donkere periode voor de stad, die sterk te lijden had van de aanwezigheid van de 'Ndrangheta. Sedert de jaren negentig is er sprake van een hernieuwd elan.

Geografie

De gemeente ligt op ongeveer 31 meter boven zeeniveau.

Reggio di Calabria grenst aan de volgende gemeenten: Bagaladi, Calanna, Campo Calabro, Cardeto, Fiumara, Laganadi, Montebello Ionico, Motta San Giovanni, Roccaforte del Greco, Sant'Alessio in Aspromonte, Santo Stefano in Aspromonte, Villa San Giovanni.

Bezienswaardigheden

In het Museo Nazionale Archeologico bevinden zich de beroemde Bronzen van Riace, twee levensgrote bronzen beelden van Griekse krijgers uit de 5de eeuw voor Christus.

Sport

Reggina Calcio is de professionele voetbalclub van Reggio Calabria en speelt in het Stadio Oreste Granillo. Reggina Calcio was meermaals actief op het hoogste Italiaanse niveau de Serie A.

Geboren in Reggio Calabria

Foto's

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Reggio Calabria op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.