Messina (stad)

Messina (Siciliaans: Missina) is een stad in het noordoosten van Sicilië, Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, en ligt aan de Middellandse Zee. De stad telt ruim 240.000 inwoners.

Messina
Stad in Italië

Situering
Regio Sicilië (CAM)
ProvincieMessina
Coördinaten38° 11 NB, 15° 33 OL
Algemeen
Oppervlakte211 km²
Inwoners (31 dec. 2013)241.997
(1147 inw./km²)
Hoogte3 m
Overig
Postcode98100
Netnummer090
Aangrenzende gemeentenFiumedinisi, Itala, Monforte San Giorgio, Rometta, Saponara, Scaletta Zanclea, Villafranca Tirrena
BeschermheiligeMadonna della Lettera
Naam inwonerMessinesi, Peloritani, Mamertini
ISTAT-code083048
Portaal    Italië
De kathedraal van Messina (2009)
Strand langs de Straat van Messina
De Poseidon-fontein aan de waterkant van Messina
Het rif van Acquarone

De stad ligt zeer dicht bij het Italiaanse vasteland, waardoor zeer veel verkeer bij de stad per veerboot de Straat van Messina oversteekt van en naar het eiland. Om deze reden zijn er al langer plannen voor de bouw van een brug tussen het eiland en het vasteland. De kleinste breedte van de Straat van Messina bedraagt ongeveer 4 kilometer, wat ook de minimale lengte van de brug bepaalt.

Messina is een universiteitsstad; de Universiteit van Messina werd in 1548 opgericht.

Geschiedenis

Zoals diverse steden in Zuid-Italië was de stad een Griekse kolonie, in de 8e eeuw v.Chr. bewoond door kolonisten uit Chalcis (op het eiland Euboea). Zij is echter mogelijk al vóór de komst van de Grieken gesticht. De oude naam van de stad was Zankle (Zancle), wat sikkel betekent, naar de sikkelvormige haven. Na de Ionische Opstand was de stad een toevluchtsoord voor refugiés uit Milete en Samos. Toen kort daarna afstammelingen van emigranten uit Messenië er de macht in handen kregen, werd de naam gewijzigd in Messana (Dorisch dialect voor Messene), waar de huidige naam Messina van is afgeleid.

Tijdens de Punische oorlogen was de stad een bondgenoot van Rome. Rond 263 v.Chr. werd ze onderdeel van het Romeinse Rijk. Door de eeuwen heen kende de stad veel overheersers, waaronder Byzantijnen, Arabieren en Noormannen. Zolang de stad bestaat is haar belang groot geweest, vanwege de haven.

Messina werd vrijwel volledig met de grond gelijk gemaakt door de hevige aardbeving en tsunami van 28 december 1908, waarbij circa 70.000 mensen om het leven kwamen. De stad werd nadien opgebouwd volgens een regelmatig stedenbouwkundig plan.

In juni 1955 werd op een conferentie van de West-Europese ministers van buitenlandse zaken te Messina besloten tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap.

Bezienswaardigheden in en rondom Messina

  • Dom van Messina, met klokkenspel om 12.00 uur
  • Nationaal museum
  • Zoölogisch museum
  • Hoogspanningsmast aan de Straat van Messina van de ooit langste hoogspanningsoverbrugging ter wereld
  • De geologische Tijd Messinien is genoemd naar de stad Messina. Het Messinien werd in 1867 voor het eerst beschreven door de Zwitserse geoloog Karl Mayer-Eymar, aan de hand van fossielen die hij tussen een afwisseling van gipslagen in de omgeving van Messina vond. Hij noemde de tijdsnede Messinien en kon deze aan de hand van de fossielen aan het einde van het Mioceen plaatsen. De gipspaketten zijn een aanwijzing voor de Messiniaanse saliniteitscrisis, waarbij de Middellandse Zee afgesloten was van de Atlantische Oceaan en geleidelijk opdroogde.

Vervoer

Stadsvervoerbedrijf Azienda Trasporti di Messina exploiteert een tramlijn en meerdere buslijnen.

Sport

ACR Messina is de professionele voetbalploeg van Messina en speelt in het Stadio San Filippo. ACR Messina was actief op het hoogste Italiaanse niveau de Serie A.

Wielrenner Vincenzo Nibali is afkomstig uit Messina, hij heeft zelfs de bijnaam 'de haai van Messina'.

Geboren

Trivia

Messina is de plaats van handeling in Much ado about nothing van William Shakespeare.

Externe link(s)

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Messina op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.