Straat van Messina

De Straat van Messina (Italiaans: Stretto di Messina, Siciliaans: Strittu di Missina) is een zeestraat in Italië die het eiland Sicilië scheidt van Calabrië op het Apennijnse Schiereiland en die de verbinding vormt tussen de Tyrreense Zee in het noorden en de Ionische Zee in het zuiden[1]. De lengte van de zeestraat is 32 km en de breedte ligt tussen drie en acht kilometer. De zeestraat kent sterke zeestromingen.

Straat van Messina gezien vanaf het strand het Paradijs
De dichtstbijzijnde punten van de Straat van Messina, Scylla en Charybdis in de Griekse mythologie, gezien vanaf het dorp Torre Faro in Messina
Straat van Messina
Locatietussen Sicilië en Calabrië
ZeeMiddellandse Zee
Breedte3
Max. breedte8
Lengte32
Foto's
Portaal    Geografie

De straat is genoemd naar de Siciliaanse havenstad Messina, waar tevens de veerboten vanaf het vasteland aankomen. De voornaamste stad aan de Calabrische kant is Reggio Calabria. De meeste veerboten varen echter tussen Messina en het noordelijker gelegen Villa San Giovanni, daar het meeste verkeer van en naar noordelijker gelegen gebieden reist, en de straat hier bovendien smaller is.

Er lagen concrete plannen om in 2005 met de aanleg van een brug over de zeestraat te beginnen, die de langste hangbrug ter wereld moet worden en bovendien bestand moet zijn tegen aardbevingen (zoals die in 1908, die Messina verwoestte). Na uitstel van de plannen werd op 23 december 2009 begonnen met de bouw van de brug, maar het project werd in maart 2013 weer gestopt.

In 1957 werd de hoogspanningskabel van Messina aangelegd, die het elektriciteitsnet van Sicilië met het vasteland verbond. Dit was een van de hoogste en langste overspanningen ter wereld. De kabel is intussen vervangen door een kabel op de zeebodem. Op beide oevers staan nog de masten van 232 meter hoog.

De Straat van Messina is bekend om zijn rijkdom aan zwaardvis en is een belangrijke oversteek voor trekvogels.

Geologisch gezien heeft de straat van Messina meerdere actieve breuklijnen die aardbevingen en tsunami's tot gevolg hebben.[2]

18e-eeuwse tekening gezien vanuit de noordkant: Calabrië (vasteland) links en Messina (eiland) rechts

Literatuur

  • Spadi, F. (2001) "The Bridge on the Strait of Messina: 'Lowering' the Right of Innocent Passage?", International and Comparative Law Quarterly, nr. 50, pp. 411–419

Historisch

In de Middeleeuwen werd de straat van Messina de grens tussen 2 rijken:

Met het koninkrijk der beide Siciliën werden beide delen verenigd, met de straat van Messina als middellijn.

Zie de categorie Strait of Messina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.