RailPlus

RailPlus, ook geschreven Railplus, is een kortingskaart voor grensoverschrijdende treinreizen in Europa.

Verkrijgbaarheid

In Nederland kan de houder van een NS- of OV-Jaarabonnement, een Voordeelurenabonnement, OV-studentenkaart, Jaartrajectabonnement of een van de nieuwe NS-abonnementen (uitgezonderd maandabonnementen) RailPlus aanschaffen voor € 15 per jaar.

In België kost de kaart € 50 per jaar[1], en wordt op 8 december 2019 afgeschaft[2].

In een aantal andere landen geven de betreffende nationale vervoerders RailPlus gratis bij hun landelijke kortingskaart (Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Frankrijk, Hongarije). In Nederland krijgt iemand van 60 jaar of ouder met een Voordeelurenabonnement RailPlus gratis.

Korting

RailPlus geeft recht op 15% korting op het volle SCIC-NRT-tarief. De korting geldt dus niet op een globale prijs (zoals die geldt bij Thalys en Eurostar), en niet op een toeslag, een SCIC-NRT-tarief waar een andere korting op is toegepast (zoals bij een superdagretour), of op een binnenlands vervoerbewijs (behalve als dat tegen SCIC-NRT-tarief in aansluiting op een trein met een globale prijs is).

De korting staat los van voordeel- of daluren.

De landen waar RailPlus van toepassing is:

Voor reizigers t/m 25 jaar oud of 60 jaar of ouder in bovengenoemde landen en:[4]

      NB: RailPluskorting kan alleen worden afgegeven voor iemand in het bezit van een RailPluskaart en geldt niet voor meereizenden zonder RailPluskaart. Niet in alle landen kan RailPluskorting bij aankoop van een internationaal kaartje meegegeven worden.[5]

      Internationale tarieven zijn vaak hoger dan de som van de tarieven voor de binnenlandse trajecten plus die van de grenstrajecten. Dit wordt min of meer gecompenseerd door de RailPluskorting. Speciale binnenlandse kortingtarieven zijn vaak nog voordeliger.

      Tussen vele Oost-Europese landen bestaan stelsels van afspraken om grensoverschrijdend verkeer betaalbaar te houden. Er worden dan standaard kortingen van minimaal 30% tot zelfs 65% gegeven (afhankelijk van of men alleen of samen reist, of men een enkele reis, dan wel een retour maakt en hoeveel dagen men aan de terugreis begint).

      RailPluskorting is dan ook in veel landen niet automatisch de goedkoopste optie. Die korting wordt echter wel gegeven zonder reisbeperkingen.

      Een vervoerbewijs van een Nederlands station naar een Belgisch of Duits station met 40% korting of vrij reizen in Nederland (dit laatste komt neer op een vervoerbewijs vanaf de grens, niet het geselecteerde vertrekstation maar het grensstation staat op het kaartje), en 15% RailPluskorting in het buitenland, is in Nederland te koop bij de NS-kaartautomaat, echter niet met alleen 15% RailPluskorting (op het hele traject), zoals voor een reis in de spits met Dal Vrij. Deze zijn alleen bij de verkoopbalies en nsinternational.nl te koop.

      This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.