Pontcysyllte-aquaduct

Het Pontcysyllte-aquaduct (Welsh: Traphont Ddŵr Pontcysyllte, Engels: Pontcysyllte Aqueduct) is een in 1805 afgewerkt aquaduct of kanaalbrug. Het is de overbrugging van de vallei van de rivier Dee voor het Llangollen Canal tussen de dorpen Trevor en Froncysyllte. Het kanaal en de brug liggen in het noordoosten van Wales, in de county borough van Wrexham. Het Pontcysyllte aquaduct en kanaal werd bij de sessie van 2009 toegevoegd aan het UNESCO-werelderfgoed.

Aquaduct en Kanaal van Pontcysyllte
Werelderfgoed cultuur
Land Verenigd Koninkrijk
UNESCO-regioEuropa en Noord-Amerika
Criteriai, ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.1303
Inschrijving2009 (33e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het aquaduct is 307 meter lang, 3,4 meter breed, 1,6 meter diep en op het laagste punt in de vallei 38 meter hoog. Het werd ontworpen door de architect Thomas Telford. De bouw werd geleid door Telford en William Jessop. Van planning tot opening (op 26 november 1805) liep een periode van 10 jaar. De totale bouwkost toen was 47.000 pond. Het is een gietijzeren bak gedragen op 19 pijlers. Er zijn 18 bogen met een breedte van 16 meter waarvan 4 in het water van de rivier Dee. Het is het hoogste en langste aquaduct van het Verenigd Koninkrijk.

Het jaagpad is zijdelings aan de bak bevestigd zodat de verplaatsing van water bij doortocht van de boten onder het jaagpad de wrijving voor de boten vermindert. Het bevindt zich aan de oostzijde. Aan deze zijde bevindt zich ook een reling. De reling aan de waterzijde werd nooit afgewerkt zodat, aangezien het wateroppervlak tot 15 centimeter van de rand van de kanaalbak komt, de bemanning van de boot niet beschermd is.

In het midden van de kanaalbrug, en boven de rivier Dee bevindt zich een afsluitplug waarmee het water, na afsluiting van de waterweg aan weerszijden van de brug kan verwijderd worden voor onderhoud. Het water stroomt dan door de plug en valt 38 meter lager in de rivier. De laatste keer dat dit diende te gebeuren, was in 2009. De eerstvolgende keer is gepland in 2019.

Zie ook

  • Avon-aquaduct, het op een na langste aquaduct in het Verenigd Koninkrijk.
Zie de categorie Pontcysyllte Aqueduct van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.