Palazzo Rosso

Het Palazzo Rosso is een stadspaleis in het stadscentrum van Genua gelegen aan de Via Garibaldi. Het paleis, tegenwoordig stadseigendom, is als onderdeel van een museumcomplex, het Musei di Strada Nuova, te bezichtigen door het publiek en is tevens een van de Palazzi dei Rolli, een groep van 42 paleizen en huizen die samen met Le Strade Nuove door de Commissie voor het Werelderfgoed werden erkend als UNESCO werelderfgoed en in 2006 tijdens de 30e sessie van de Commissie aan de werelderfgoedlijst werden toegevoegd.

Palazzo Rosso
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Genua: Le Strade Nuove en het systeem van de Palazzi dei Rolli
Palazzo Rosso in de Via Garibaldi
Land Italië
UNESCO-regioEuropa en Noord-Amerika
Criteriaii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.1211
Inschrijving2006 (30e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Zicht vanuit het Palazzo Bianco, aan de overzijde van de Via Garibaldi op het Palazzo Rosso
Dakterras

Specifiek in het Palazzo Rosso bevindt zich naast schilderijen van Guercino, Paolo Veronese, Gregorio De Ferrari, Antoon van Dyck, Albrecht Dürer, Palma Vecchio, Guido Reni, Bernardo Strozzi, Lodovico Carracci en Giovanni Benedetto Castiglione ook een fotogalerij die de geschiedenis van de 15e tot de 19e eeuw illustreert, meubels die de inrichting van stadspaleizen van de 18e tot de 20e eeuw demonstreren, evenals het dakterras met - buiten enkele aangrenzende gebouwen - 360° uitzicht op Genua.

Het paleis werd gebouwd van 1671 tot 1677 in opdracht van de broers Rodolfo en Gio Francesco Brignole Sale naar plannen van de architect Pietro Antonio Corradi. Corradi paste zich daarbij in, in het grotere geheel van het hele kwartier dat werd ontworpen door de architect Bernardino Cantoni, toenmalig stadsarchitect van Genua en leerling van Galeazzo Alessi. De familie Brignole Sale behield het eigendom tot de laatste erfgenaam, Maria Brignole Sale De Ferrari, het in 1874 aan de stad schonk.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Palazzo Rosso (Genoa) op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.