Pabsts wipstaart

Pabsts wipstaart (Cinclodes pabsti) is een zangvogel uit de familie der ovenvogels (Furnariidae).

Pabsts wipstaart
IUCN-status: Gevoelig[1] (2013)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Furnariidae (Ovenvogels)
Geslacht:Cinclodes
Soort
Cinclodes pabsti
(Sick, 1969)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Pabsts wipstaart op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Vondst en naamgeving

De vogel is in 1966 in de staat Rio Grande do Sul ontdekt en in 1969 als nieuw soort beschreven door de Duitse ornitholoog Helmut Sick. Hij noemde deze soort Cinclodes pabsti ter ere van de Braziliaanse botanicus Guido Frederico João Pabst.[2]

Kenmerken

Pabsts wipstaart is 21 tot 32 centimeter groot en weegt 49 tot 55 gram. Het is een middelgrote vogel met een relatief lange bruine wipstaart, grijsbruin van boven, iets donkerder op de kruin dan op de rug. De onderzijde is lichter, de keel is wit en borst en buik zijn okerkleurig. De snavel is vrij lang en zwart, opvallend is de witte wenkbrauwstreep en daaronder een smalle donkere oogstreep en twee okerkleurige brede vleugelstrepen.[3]

Verspreiding en leefgebied

Deze vogel is endemisch in Brazilië en komt enkel voor in de staten Minas Gerais, Santa Catarina en Rio Grande do Sul. De natuurlijke habitats zijn graslanden op gematigde breedtegraden en weiden op een hoogte van tussen de 750 en 1825 meter boven zeeniveau. Deze leefgebieden liggen in het bioom Atlantisch Woud.

De soort telt 2 ondersoorten:

Voeding

De Pabsts wipstaart voedt zich met insecten en de larven daarvan.

Status

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Trends in populatie-aantallen zijn dalend. De leefgebieden worden in hoog tempo omgezet in bosbouwgebieden waar Pinus-soorten worden aangeplant. Om deze redenen staat Pabsts wipstaart als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.