pH-indicator

Een pH-indicator is een chemische stof die bij een verschillende zuurgraad (pH) een andere kleur laat zien, zo'n verschuiving heet ook wel een pH-shift. Het pH-gebied waarin de stof van kleur verandert wordt het omslaggebied genoemd. Bij verschillende stoffen treedt de kleuromslag op bij een andere zuurgraad.

pH-indicatorstrookjes.

pH-indicatoren zijn zelf ook altijd zwakke zuren. Zij onderscheiden zich van bijvoorbeeld azijnzuur en zijn geconjugeerde base acetaat die beide kleurloos zijn, doordat de zure en de basische vorm verschillende kleuren vertonen. Is de indicator een meerbasisch zuur dan zijn zelfs meerdere omslagtrajecten mogelijk, zoals thymolblauw in onderstaande tabel laat zien (het eerste punt bij 1,2 - 2,8 en het tweede bij 8,0 - 9,6)

Indicatoren

NaamOmslaggebied (pH)Zure kleurBasische kleur
hematoxyline0,0 - 1,0roodgeel
cresolrood0,0 - 1,0roodgeel
methylviolet0,0 - 1,6geelrood
kristalviolet0,0 - 1,8geelblauw
thymolblauw1,2 - 2,8roodgeel
methylgeel2,9 - 4,0roodgeel
methyloranje3,1 - 4,4roodgeel
broomcresolgroen3,8 - 5,4geelblauw
methylrood4,2 - 6,3roodgeel
methylrood-broomcresolgroen4,5 - 5,2roodgroen
lakmoes4,5 - 8,3roodblauw
chlorofenolrood4,8 - 6,7geelviolet
4-nitrofenol5,4 - 7,5kleurloosgeel
broomthymolblauw6,3 - 7,9geelblauw
thymolblauw8,0 - 9,6geelblauw
fenolftaleïne8,2 - 10kleurloosviolet tot paarsrood
thymolftaleïne9,3 - 10,5kleurloosblauw

Mengindicatoren

Er zijn ook indicatoren die meerdere kleuren krijgen over een breed bereik van pH-waarden. Vaak wordt dit gerealiseerd door gebruik te maken van een mengsel van indicatoren. Door de kleur te vergelijken met voorbeelden in een tabelletje kan de pH geschat worden. Zulke indicatoren worden universeelindicatoren genoemd.

Soms is de overgang van de ene naar de andere kleur lastig waar te nemen. Door gebruik te maken van een mengindicator kan het kleurcontrast tussen de zure en de basische vorm vergroot worden: het in de tabel genoemde mengsel methylrood-broomcresolgroen is hier een eenvoudig voorbeeld van.

Natuurlijke pH indicatoren

Veel natuurlijke kleurstoffen verkleuren ook als de pH verandert, een voorbeeld hiervan is anthocyaan in onder andere rodekool, die roze-rood is in een zure omgeving, en blauw, groen en geel in een basische. Het verkleuren van sommige bloemen als reactie op bestuiven of een bepaald stadium van rijpheid is ook vaak het gevolg van pH-veranderingen in de vacuole, waardoor daarin aanwezige stoffen van kleur veranderen.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina pH indicator op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.