Okinawaspecht

De okinawaspecht (Dendrocopos noguchii synoniem: Sapheopipo noguchii ) is een endemische vogelsoort uit de familie Picidae (spechten). De Japanse naam is Noguchigera (ノグチゲラ).

Okinawaspecht
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Illustratie gemaakt door John Gerrard Keulemans.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Piciformes (Spechtvogels)
Familie:Picidae (Spechten)
Geslacht:Dendrocopos
Soort
Dendrocopos noguchii
(Seebohm, 1887)
Verspreidingsgebied van de Okinawaspecht. Donkergroen: gebied waar de vogel standvogel is.
Afbeeldingen Okinawaspecht op Wikimedia Commons
Okinawaspecht op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De vogel is 31 tot 35 cm lang. De vogel is overwegend bruin gekleurd. Rond het oog en op de buik en borst is het wat lichter, meer grijsbruin, de slagpennen zijn weer veel donkerder bruin en hebben witte vlekken. Verder hebben sommige veren rode randen zodat er her en der rood door het donkerbruin in het verenkleed te zien is. Kenmerkend is verder een rode kruin, maar aan de basis zijn de kruinveren donker. Of afstand oogt de vogel geheel dofbruin.[2]

Verspreiding en leefgebied

Deze soort is endemisch op Okinawa, een Japans eiland in de Oost-Chinese Zee en het hoofdeiland van de Riukiu-eilanden. Het leefgebied ligt in goed ontwikkeld, ongestoord subtropisch loofbos, met een voorkeur voor plekken met veel zacht, rottend hout voor zover dat nog bestaat in het gebergteketen van Yambaru in het noorden van het eiland.

Status

De okinawaspecht heeft een klein verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. Het leefgebied wordt bedreigd door houtkappen, de aanleg van een dam en de omzetting van bos in cultuurland voor landbouw, militair oefenterrein of golfbanen. De grootte van de populatie werd in 2009 door BirdLife International geschat op 146 tot 584 individuen. Deze soort staat als ernstig bedreigd (kritiek) op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.