Okinawa (eiland)

Okinawa (Japans: 沖縄本島, Okinawa-hontō; Uchinaguchi: Uchinā) is een Japans eiland in de Oost-Chinese Zee. Het is het hoofdeiland van de Riukiu-eilanden. De hoofdstad is Naha. Op het eiland zijn Amerikaanse militaire steunpunten gevestigd. Het eiland heeft 1,3 miljoen inwoners. Het eiland valt bestuurlijk onder de prefectuur Okinawa.

Okinawa
Eiland van Japan

Locatie
LandJapan
EilandengroepRiukiu-eilanden
LocatieOost-Chinese Zee
Coördinaten26° 30 NB, 127° 56 OL
Algemeen
Oppervlakte1206,49 km²
HoofdplaatsNaha
Portaal    Japan
Kasteel Shuri
Een boog in een ruïne van een gusuku in Okinawa
Kust Manzamo

Okinawa heeft een eigen taal en een eigen cultuur, die afwijkt van de Japanse cultuur. De inheemse taal heet Uchinaguchi en wordt door steeds minder inwoners gesproken.

Geschiedenis

In de dertiende eeuw bestond Okinawa uit drie elkaar rivaliserende vorstendommen: Hokuzan in het noorden, Chuzan in het midden en Nanzan in het zuiden. In 1429 wist vorst Hashi Sho van Nanzan Okinawa te herenigen. Zo ontstond het Koninkrijk Riukiu.

In 1609 viel de Japanse Satsuma-clan Okinawa binnen vanuit Kyushu. Het Koninkrijk Riukiu werd opgenomen in het shogunaat van Japan, maar bleef semi-onafhankelijk en onderhield ook betrekkingen met China. Vanaf 1872 behoorde Okinawa tot het Japanse keizerrijk. In 1879 werd het volledig geannexeerd.

Tweede Wereldoorlog

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vonden op Okinawa felle gevechten plaats tussen het Japanse en het Amerikaanse leger. De Amerikanen landden op 26 maart 1945 op de kleine Kerama-eilanden bij Okinawa en op 1 april op Okinawa zelf. De verschrikkelijke strijd werd door de plaatselijke bevolking tetsu no ame genoemd, "regen van staal". Op 23 juni gaven de laatste Japanners zich over. De Japanse bevelhebber, generaal Mitsuru Ushijima, pleegde zelfmoord. In de strijd kwamen meer dan 90.000 Japanse soldaten om en 94 000 burgers van Okinawa, veelal door zelfmoord. Aan de Amerikaanse kant vielen ruim 12.000 dodelijke slachtoffers en raakten 60.000 soldaten gewond.

Na de Tweede Wereldoorlog

Bij het Verdrag van San Francisco kwam Okinawa onder tijdelijk bewind van de Amerikaanse regering, die daar hun op een na grootste marine- en luchtmachtbasis van Oost-Azië vestigde.

Op 15 mei 1972 werd de soevereiniteit over Okinawa overgedragen aan Japan. De Amerikanen behielden echter nog wel militaire steunpunten op het eiland. Volgens een overeenkomst die op 1 december 1996 werd getekend, zouden de meeste hiervan voor 2008 aan Japan worden overgedragen.

Zie ook

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Okinawa Prefecture op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.