Nikkeloceen

Nikkeloceen is een metalloceen met als brutoformule Ni(C5H5)2 en is ook bekend als bis(cyclopentadienyl)nikkel of NiCp2. Nikkeloceen is een groene, paramagnetische vaste stof die veel onderzocht is vanwege zijn interessante eigenschappen. De stof wordt echter weinig gebruikt buiten de academische wereld.

Nikkeloceen
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van nikkeloceen
Molecuulmodel van nikkeloceen
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C10H10Ni
IUPAC-naambis(η5-cyclopentadienyl)nikkel(II)
Andere namenbi(cyclopentadienyl)nikkel
Molmassa188,88 g/mol
CAS-nummer1271-28-9
Beschrijvinggroene vaste stof
Vergelijkbaar metferroceen, chromoceen, kobaltoceen
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH228 - H302 - H317 - H350
EUH-zinnengeen
P-zinnenP201 - P210 - P280 - P308+P313
EG-Index-nummer215-039-0
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurgroen
Smeltpunt171,0 - 173,0 °C
Goed oplosbaar inaceton, benzeen, THF
Slecht oplosbaar inwater
Geometrie en kristalstructuur
Dipoolmoment0 D
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Structuur en binding

Nikkeloceen behoort tot een groep van organometaalverbindingen die metallocenen genoemd en is het enige metalloceen met 20 valentie-elektronen. Een metalloceen is een verbinding waarbij een metaalion is gesandwiched tussen twee cyclopentadienylliganden. In vaste toestand hebben de twee cyclopentadiënylliganden ten opzichte van elkaar een geëclipseerde conformatie en heeft het complex als geheel een D5h-symmetrie.

Het nikkel(II)-ion draagt 8 elektronen bij, elk cyclopentadienylligand 6 elektronen. Een andere benadering is het nikkel als ongeladen te beschouwen, dus met 10 elektronen, en elk ligand met 5 elektronen. Nikkeloceen is paramagnetisch en heeft twee ongepaarde elektronen in de antibindende e1g*-orbitalen.

Synthese

Nikkeloceen werd voor het eerste bereid door Ernst Otto Fischer in 1953, kort na de ontdekking van ferroceen. Het kan gesynthetiseerd worden door een watervrij nikkelzout (zoals nikkel(II)chloride) te laten reageren met cyclopentadienylnatrium:

Nikkeloceen kan gezuiverd worden door sublimatie in een koelvinger.

Eigenschappen en reacties

Nikkeloceen is, zoals veel organometaalverbindingen oxidatie- en hydrolysegevoelig, en ontleedt bij blootstelling aan de lucht. De verbinding is echter niet extreem gevoelig en kan meerdere minuten zonder aanwijsbare ontleding aan de lucht gehouden worden. Nikkeloceen kan door reactie met propionzuuranhydride en waterstoftetrafluoroboraat omgezet worden tot een meervoudig metalloceencomplex.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.