Nesciobrug

De Nesciobrug (brug nr. 2013 in de Amsterdamse nummering), genoemd naar de Nederlandse schrijver Nescio, is een gebogen hang-tuibrug en een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van Nederland. De totale lengte van de brug is 780 meter.

Nesciobrug
Nesciobrug; splitsing fiets- en voetpad
Algemene gegevens
LocatieAmsterdam
Coördinaten52° 21 NB, 4° 58 OL
OverspantAmsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal780 m
Brugnummer2013
Bouw
Ingebruikname2006
Gebruik
Wegfietspad naar IJburg
Architectuur
Typetuibrug

Portaal    Verkeer & Vervoer

Ligging

De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en verbindt Amsterdam en Diemen met IJburg via de Diemerzeedijk, een voormalige vuilstortplaats die is opgeknapt tot Diemerpark en nu bij IJburg hoort. De brug ligt vlak naast de Zeeburgerbrug in de A10. De Nesciobrug zorgt voor een snellere fietsverbinding van IJburg naar Diemen, de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer en o.a. de Zuidas.

Geschiedenis

De gemeente Diemen was altijd tegen de ontwikkeling van IJburg. Toen er dan ook behoefte ontstond aan een fietsverbinding van IJburg naar Amsterdam-Centrum heeft de gemeente Diemen daar niet aan meegewerkt, zodat de brug nu niet op het grondgebied van Diemen ligt, maar nog net in Amsterdam.

De brug is op 9 april 2006 opengesteld voor voetgangers. Sinds 7 juni 2006 kwam de brug ook voor fietsers in gebruik.

Naam

De brug werd, toen de overspanning over het Amsterdam-Rijnkanaal werd gehangen (zomer 2005), genoemd naar de prozaschrijver Nescio, omdat deze destijds -begin 20e eeuw- met zijn vrienden lange wandelingen maakte op de Diemerzeedijk, daarvan in zijn werk (1918) verhaalde en aldus de Diemerzeedijk een plaats gaf in het collectieve literaire geheugen.

In de volksmond wordt de brug de 'Palingbrug' genoemd, vanwege zijn vorm.

Ontwerp en prijs

De brug is ontworpen door Jim Eyre in samenwerking met ingenieursbureaus Grontmij en Arup. Het ontwerp van de brug werd vanwege zijn 'elegantie' in 2006 bekroond met de Nationale Staalprijs.

Nesciobrug anno 2007. Op de achtergrond is de Zeeburgerbrug zichtbaar.

Bronnen

Zie de categorie Brug 2013, Nesciobrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.