Museum voor Schone Kunsten (Doornik)

Het Museum voor Schone Kunsten (Frans: Musée des beaux-arts de Tournai) is een kunstmuseum in de Belgische stad Doornik. De verzameling bestaat hoofdzakelijk uit oude schilderijen van het legaat dat Henri Van Cutsem bij zijn dood in 1904 aan Doornik had geschonken. Zijn oorspronkelijk intentie om de collectie aan de Belgische Staat te legateren, werd gefnuikt door (onder meer) de aanwezigheid van een vrouwelijk naakt.[1] Later is de collectie aangevuld met aankopen, schenkingen, bewaargevingen en nalatenschappen. Het geeft de bezoeker een overzicht van de geschiedenis van de schilderkunst van de 15e eeuw tot heden.

Museum voor Schone Kunsten (ontwerp Victor Horta)
Périmèle, nymphe de Capri, het schilderij waaraan Doornik zijn Museum voor Schone Kunsten dankt.
Argenteuil van Édouard Manet

Het gebouw werd door de Belgische architect Victor Horta ontworpen. Het museum werd op 17 juni 1928 geopend.

Collectie

Onder de belangrijkste werken bevinden zich behalve enkele primitieven (waaronder Robert Campin, Rogier van der Weyden, Jan Gossaert, Bruegel) ook meesters uit de 17e en 18e eeuw, zoals Snyders, Rubens, Jordaens, Watteau en Piat Sauvage.

De impressionisten zijn vertegenwoordigd door Manet, Monet, Seurat, Van Gogh en Ensor.

Aan de schilders afkomstig uit Doornik (Gallait, Pion, Dumoulin, Leroy, Grard) wordt een speciale plaats toebedacht.

Een didactische afdeling stelt foto-reproducties voor van het verzamelde werk dat wordt toegeschreven aan Rogier de le Pasture (van der Weyden) op ware grootte van de originele kunstwerken.

Zie ook

Zie de categorie Musée des Beaux-Arts de Tournai van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.