Meryame Kitir

Meryame Kitir (Maasmechelen, 20 april 1980) is een Belgische politica voor de sp.a. Ze heeft Marokkaanse roots.

Meryame Kitir
NaamMeryame Kitir
GeborenMaasmechelen, 20 april 1980
Kieskring Limburg
Regio Vlaanderen
Land België
FunctiePolitica
Partijsp.a
VakbondABVV
Mandaten
2006-2016Gemeenteraadslid Maasmechelen
2007-hedenVolksvertegenwoordiger[1]
2015-hedenFractieleider Kamer van volksvertegenwoordigers
2019-hedenGemeenteraadslid Genk
Website
Portaal    Economie
Politiek

Levensloop

Begin jaren 60 verliet haar vader Marokko om in België in de mijnen te werken. Niet veel later volgde haar moeder hem. Kitir komt uit een gezin van 11 broers en zussen. Haar moeder overleed toen ze amper 2 jaar oud was.

Ze ging naar school in het Sint-Barbara Instituut in Maasmechelen. In 1999 ging ze aan de slag als arbeidster bij de Ford-fabriek in Genk, waar ze actief werd als vakbondsafgevaardigde voor de socialistische vakbond ABVV.[2]

Sinds 10 juni 2007 is ze lid van het Kamer van volksvertegenwoordigers, waar ze lid werd van de Commissie Sociale Zaken.[3] Bij de verkiezingen van 13 juni 2010 was Kitir opvolgster voor de sp.a in de kieskring Limburg. Kitir legde op 6 juli 2010 de eed af in de Kamer, als opvolgster van Ingrid Lieten, die haar mandaat niet opnam om minister te blijven in de Vlaamse Regering. Bij de verkiezingen van 2014 werd ze herkozen in het parlement.

Op 25 oktober 2012 hield Meryame Kitir naar aanleiding van de voor 2014 aangekondigde sluiting van Ford Genk een emotionele toespraak in de Kamer, die algemene waardering oogstte.[4] In 2015 volgde ze Karin Temmerman op als fractieleider van haar partij in de Kamer.[5] In die hoedanigheid werd ze steeds bekender als woordvoerder van de oppositie, haar tussenkomsten in de Kamer halen regelmatig de media.

In 2016 verhuisde Kitir uit Maasmechelen, waar ze sinds 2006 gemeenteraadslid was, naar Genk, waar ze in het electoraal strijdperk trad tegen Zuhal Demir (N-VA), die uit Genk afkomstig is.[6] Ze raakte verkozen en PROgenk, de lokale sp.a, raakte ook in het nieuwe gemeentebestuur. Kitir zou aanvankelijk schepen worden, maar haar partij vroeg haar om de Kamerlijst te trekken voor de federale verkiezingen in 2019. Vanwege het cumulatieverbod binnen de partij werd ze hierdoor alsnog geen schepen.[7] Ze werd herkozen in de Kamer met 31.816 voorkeurstemmen.

Eretekens

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.