Medici

Het geslacht De' Medici (of Dei Medici) was een machtige en invloedrijke familie, die in Florence als grondlegger van het internationale bankwezen gedurende de 15e eeuw op het gebied van kunst een toonaangevende rol speelde.

Huis De' Medici
Italiaans: Casa de' Medici
WapenspreukFestina lente[1]
Verheffing1169
StamvaderGiambuono de' Medici
Laatste heerserGian Gastone de' Medici
Uitgestorven1737
EtniciteitItaliaans
HoofdtakMedici
Zijtakken

Uitgestorven:

  • Medici-Cafaggiolo
  • Medici-Popolano
  • Medici-Gragnano
  • Vieri di Cambio
  • Francesco di Giovenco
  • Salvestro di Averardo
  • Grand Ducal

Bestaand:

  • Medici-Ottajano
  • Medici-Tornaquinci
Titels
Notabele ledenOnder meer:

De leden van de familie De' Medici hadden invloed op de kunst en de architectuur vooral in Florence. Zij bezaten onder andere het Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen. Ook begonnen zij het museum in de Uffizi.

Geschiedenis

Het wapen van De' Medici in Palazzo Pitti, Florence

In 1410 werd Giovanni di Bicci de' Medici benoemd als de beheerder van het vermogen van de paus. Zijn zoon bouwde de bank internationaal uit, waardoor zij hun fortuin nog verder vergrootten. Naast Rome kwamen er filialen in Venetië, Pisa en Milaan, in Avignon, Brugge, Genève en Londen. Hun macht was het grootst onder de leiding van Lorenzo il Magnifico. Al sinds zijn grootvader waren De' Medici verzamelaars van kunst. Brunelleschi en Donatello kregen opdracht tot de bouw en versiering van de Dom in Florence. Michelangelo begon zijn opleiding als beeldhouwer in de tuinen van De' Medici. Botticelli kreeg opdrachten als kunstschilder, Giovanni Boccaccio als dichter.

Rijk geworden als wolhandelaren en als bankiers, wisten de De' Medici zich steeds meer politieke macht te verwerven. De familie De' Medici bracht drie pausen (Leo X, Clemens VII en Leo XI) voort, meer dan 50 kardinalen en twee koninginnen van Frankrijk (Catharina en Maria). Door het financieren van veldtochten raakte de koning van Frankrijk in de schulden, en was gedwongen tot toestemming in een huwelijk. Zijn schoondochter Maria de' Medici bracht 600.000 goudgulden mee als bruidsschat. Aan het einde van de 17e eeuw nam de macht van de De' Medici's af. In 1737 stierf de laatste De' Medici met politieke macht (Gian Gastone). Er is nog een nevenlijn, die producten op de markt brengt onder de naam Lorenzo de' Medici. In totaal leven er nog ongeveer 25 personen met de naam De' Medici.

In de 18e eeuw schreef componist Ruggiero Leoncavallo een driedelige opera over de geschiedenis van de Medici.

De aanbidding door de drie koningen. Afgebeeld zijn leden van de familie De' Medici: Cosimo (knielend), Piero en Giovanni (op de rug gezien en in gesprek) door Sandro Botticelli, ca. 1475

Bekende leden

Familiegraf

De Medici liggen begraven in de Cappelle Medicee van de Basilica San Lorenzo in Florence. Er vindt een onderzoek plaats naar de leefgewoonten, ziekten en doodsoorzaken van de Medici. In twee jaar tijd zullen in totaal 49 graven van Medici-telgen geopend worden in het 300 jaar oude familiegraf. Op 7 juli 2004 is een geheime crypte ontdekt met de stoffelijke resten van negen mensen, waaronder het lijk van groothertog Gian Gastone de' Medici (1671-1737), die verward en vervuild aan zijn einde kwam.

Stamboom 1360–1675

Stamboom van de Medici


Televisie

Bronnen

  • L. de' Medici, (2005) Die Medici. Die Geschichte meiner Familie.
  • Peter Barenboim, Michelangelo Drawings - Key to the Medici Chapel Interpretation, Moscow, Letny Sad, 2006, ISBN 5-98856-016-4
  • Peter Barenboim, Alexander Zakharov, Mouse of Medici and Michelangelo: Medici Chapel/ Il topo dei Medici e Michelangelo: Cappelle Medicee, (Russisch, Italiaans, Engels), Moskou, Letny Sad, 2006, ISBN 5-98856-012-1
  • Peter Barenboim, Sergey Shiyan, Michelangelo: Mysteries of Medici Chapel, (Russisch, Engels), SLOVO, Moscow, 2006, ISBN 5-85050-852-X
  • Edith Balas, Michelangelo's Medici Chapel: a new Interpretation, Philadelphia, 1995
  • James Beck, Antonio Paolucci, Bruno Santi, Michelangelo. The Medici Chapel, London, New York, 2000
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Famiglia Medici op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.