Mawlid an-Nabi

Mawlid an-Nabi (Arabisch: مولد النبي) is een islamitisch feest waarop de geboortedag van Mohammed, profeet binnen de islam, wordt gevierd en herdacht.


Islam

Geloof
Eenheid van God · Profeten
Gezonden geschriften
Engelen · Dag des Oordeels
Praktiseren
Getuigenis · Gebed · Vasten
Liefdadigheid · Pelgrimstocht
Stromingen
Soennisme · Sjiisme · Alevitisme
Alawietisme · Ahmadiyya
Druzisme · Ibadisme · Soefisme
· Koranisme
Teksten en wetten

Koran · Soenna · Hadith
Fiqh · Sharia · Kalam

Feestdagen

Asjoera · Suikerfeest
Offerfeest · Ramadan
Laylat al-Qadr · Laylat al-Miraadj
Nieuwjaar · Mawlid an-Nabi

Cultuur en samenleving
Architectuur · Kunst
Moskeeën · Studies
portaal    Islam

Mawlid an-Nabi wordt in het soennisme gevierd op 12 rabi' al-awwal, de derde maand van het islamitische maanjaar. Volgens de overlevering werd Mohammed op maandag 12 rabi' al-awwal in het jaar 570 (of 571) AD geboren en stierf hij op maandag 12 rabi' al-awwal 632. Sjiieten vieren en gedenken het op 17 rabi' al-awwal. Volgens de soefistische doctrine is het een van de Gezegende Nachten. Lang niet alle soennieten vieren Mawlid an-Nabi, sommige zien het als een geïnnoveerde feestdag.

Op deze dag wordt in de moskee extra aandacht besteed aan Mawlid an-Nabi. Zowel in de moskee als thuis worden soms gedichten voorgedragen en er worden verhalen verteld over Mohammed. Ook wordt deze dag gezien als goede datum om een besnijdenis uit te voeren.

Geschiedenis

Kort na het overlijden van de profeet Mohammed beginnen moslims het huis van Mohammed in Medina te bezoeken waar hij overleden is. Toch zou het bijna 200 jaar duren, voordat het werd ingericht als een plaats om te bezoeken. Dit gebeurde door de moeder van de Abbasidische kalief Haroen ar-Rasjid. De sjiitische Fatimiden maakten van Mawlid an-Nabi een belangrijke feestdag. De eerste beschrijving van het feest dateert uit 1207 dat in het huidige Irak georganiseerd werd door de Abbasiden. Er is sprake van processies, liederen, dhikr, gedichten, choetba's en geschenken. Rond 1300 was Mawlid in Egypte tot een belangrijke gebeurtenis verworden, waarna het zich over de islamitische wereld verspreidde. Binnen het geloof is het belangrijk te beseffen dat deze dag slechts een herdenking is en niet in de een van de vier bronnen van de fiqh als een verplichting voorkomt.

Datum

Omdat de islamitische kalender een maankalender is en niet een zonnekalender, schuift de datum van Mawlid an-Nabi in de gregoriaanse kalender elk jaar met tien of elf dagen, soms twaalf in een schrikkeljaar, terug.

Hieronder de data in de gregoriaanse kalender waarop soennieten Mawlid an-Nabi vieren en gedenken:[1]

Mawlid an-Nabi Gregoriaanse datum
1439 AH30 november 2017
1440 AH20 november 2018
1441 AH  9 november 2019
1442 AH29 oktober 2020
1443 AH18 oktober 2021

Zie ook

Noten

  1. Data volgens de Umm al-Qurakalender van Saoedi-Arabië (R.H. van Gent, The Umm al-Qura Calendar of Saudi Arabia, Universiteit van Utrecht). Voor sjiieten vallen de data vijf dagen later.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.